Otvoren sajam Hrvatski otočnih proizvoda

Otvoren sajam Hrvatski otočnih proizvoda

Sajam “Hrvatski otočni proizvod” na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića otvorili su ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a sajam je posjetio i ministar uprave Lovro Kuščević.

Predstavljanje projekta “Hrvatski otočni proizvod” u sklopu preduskršnjih aktivnosti odvijat će se na središnjem zagrebačkom trgu, u stakleniku postavljenom između Radićeve ulice i Splavnice sve do 14. ožujka, svaki dan od 8 do 20 sati.

Predstavit će se 24 otočna proizvođača s Hvara, Brača, Visa, Dugog otoka, Ugljana, Prvića, Krka, Raba, Paga, Korčule, Lastova, i Pelješca. Posjetitelji će moći razgledati i kupovati maslinova ulja, sireve, mariniranu ribu, vina, rakije i likere, med, slastice, eterična ulja, kozmetiku i suvenire te ostale specifične otočne proizvode.

Ministrica Žalac tom je prigodom pozvala sve građane da dođu na Trg bana Jelačića, pruže podršku otočanima i okuse autohtone proizvode s hrvatskih otoka.

“Projekt ‘Hrvatski otočni proizvod’ potiče razvoj poduzetništva, uključuje različite nacionalne razine (od lokalne do državne), obuhvaća različite poslovne subjekte, zaokružio je otoke kao regiju, promiče izvrsnost i prepoznatljivost, čuva tradiciju i uvodi inovativnost, omogućuje rast i razvoj subjekata unutar projekta do optimalnih granica”, ističe Žalac.

Cilj je identificiranje, proizvodnja, distribucija i promidžba izvornih i kvalitetnih otočnih proizvoda koji će kao takvi biti prepoznati u Hrvatskoj i izvan nje. Radi se o proizvodima koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva.

Oznaku “Hrvatski otočni proizvod” do sada je dobilo 279 otočnih proizvođača za 880 proizvoda i proizvodnih linija s 24 otoka i poluotoka Pelješca.

Tekst: HINA

Foto: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply