Marija Jurić Zagorka, žena književnica koja se borila za ženska prava

Marija Jurić Zagorka, žena književnica koja se borila za ženska prava

Povodom Međunarodnog dana žena održana je peta tematska sjednica  Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke.

-Marija Jurić Zagorka bila je naša prethodnica  feministkinja, borila se za naša ženska prava. Još davne 1903. godine Zagorka je organizirala prve ženske prosvjede za pravo žena.  U doba kada je pisala za Obzor, ženama nije bilo dozvoljeno pisati političke teme, i tada se borila za bolje uvjete žena na poslu.  Obratila se Saboru 1917. u kojem naglašava kako se  narod i čovječanstvo ne dijeli na muške i ženske kada su u pitanju dužnosti, dijeli se samo onda kada su u pitanju prava. Borba za ženska prava nisu započela 1945. Ili 1991. godine, ta borba traje puno prije, i započele su je naše prapratete, bake, za nas.- rekla je Rada Borić, članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba.

Žene ni danas u 21. stoljeću, nemaju jednake  mogućnosti zapošljavanja, napretka u karijeri te jednake plaće za isti posao.  Hrvatska je na  indeksu ravnopravnosti među spolovima u EU na 24. mjestu, od 28 članica.

-Najlošije stojimo po pitanju nasilja nad ženama i to je u vrtoglavom porastu. Posljednjih godina svakih 15-20 dana se u Hrvatskoj ubije jedna žena što je žalosna brojka. Tema femicida je nešto što se voli stavljati pod tepih i za sada nema kvalitetnog rješenja. – rekla je Tamara Čubretović, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba.

Hrvatska je jedna od država u kojima ratifikacija Istanbulske konvencije, izaziva oštre rasprave u parlamentu, civilnom sektoru i stručnim krugovima. Vijeće Europe  poziva države članice, da ratificiraju Konvenciju kojoj je svrha spriječiti i ukinuti nasilje nad ženama.

Tekst/Foto: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply