MILAN BANDIĆ: Zagrepčani imaju veliko srce, a Gorani oštru zimu

MILAN BANDIĆ: Zagrepčani imaju veliko srce, a Gorani oštru zimu

Gradonačelnik Milan Bandić zajedno sa svojim suradnicima obišao  snijegom pogođena područja u Gorskom kotaru i Lici- Delnice, Mrkopalj, Begovo Razdolje, Donji Lapac i Krnjak, kojima je Grad Zagreb, slanjem potrebne mehanizacije, koje su pomogle u čišćenju ogromne količine snijega, koji je napadao na tim područjima.

– Ove godine imamo sreću u Zagrebu da nismo imali elementarnih nepogoda poput ove u Gorskom kotaru i Delnicama. Ovaj ambijent me podsjeća na film Vlak u snijegu.  Solidarnost na dijelu Zagreba prema drugim dijelovima Hrvatske nikad nije bila upitna. Zagrepčani imaju jedno veliko zagrebačko srce, a Gorani imaju oštru zima, ali su topli ljudi. Toplina Gorana i zagrebačko veliko srce napravili su simbiozu i drago mi je da smo ovdje i da je nekoliko naših strojeva ovdje i da pomažu u čišćenju snijega. S druge strane solidariziram  se s Delnicama jer smo mi među dvanaest gradova koje je prošle godine ostalo bez 10 ili 20% proračuna. Podupiremo ovu Vladu, nadam se da ćemo to popeglati zajedno s Delnicama i drugim gradovima kako ne bi ostali bez sredstava i blokirani. Ulijeva nadu i dolazak premijera u Gorski kotar i obećanje da će se pomoći i da će se ići u izmjenu zakona o brdsko planinskim područjima što će klub Stranke rada i solidarnosti poduprijeti da Gorani dobiju jedan dio onoga što uživaju i imaju. Treba pomoći Goranima, ovdje se teško živi, ali oni su ponosni i dostojanstveni ljudi! – rekao je gradonačlenik Milan Bandić prilikom posjeta Delnicama.

U Delnicama je napadalo više od 150 cm snijega, zadnji puta toliko snijega palo je davne 1984. godine, pored tolike količine snijega u gradu je otežan promet, a od snijega se ne vide i pojedine kuće.

– Grad Zagreb je s  nama od 2014. godine, kad je počeo onaj ledolom, ja sam zatražio ruku pomoći, solidarnosti i isti dan je ta ruka došla, kamionom sa 15 agregata kada su  Delnice sa 55 naselja grcale bez  struje. Tu ruku sam zatražio i ovoga ponedjeljka ne sumnjajući ni trena da neće biti uzvraćena i kamioni Zagrebačkog holdinga su već sutradan bili na terenu sa tri kamiona i utovarivačem koji nam pomažu u osiguravanju boljih uvjeta života u gradu Delnicama.  Grad Zagreb je pokazao onaj izraz solidarnosti i empatije koji nažalost nismo osjetili u našoj županiji i zato im velika velika hvala. Nažalost sada nemamo priliku kreirati svoju budućnost sami, ali se uzdamo u obećanja i istinske riječi  premijera i svih  onih koji su nas posjetili i obećali pomoć Gorskom kotaru da se prebrodi ova teška situacija sa troškovima Zimske službe, ali i sustavno kroz novi pristup rješavanju budućnosti u Zakonu o brdsko planinskim područjima. – kazao je Ivica Knežević, gradonačelnik Delnica.

Nakon Delnica, Mrkoplja, Begovog Razdolja, gradonačelnik Milan Bandić  obišao je i  Donji Lapac i Krnjak, kojem je Zagreb isto pomogao u borbi sa snijegom.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

 

Leave a Reply