Prvi Dani otvorenih vrata Filozofskoga fakulteta u Zagrebu 23. i 24. veljače

Prvi Dani otvorenih vrata Filozofskoga fakulteta u Zagrebu 23. i 24. veljače

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (FFZG) najveći je društveno-humanistički fakultet u zemlji koji će u petak i subotu, 23. i 24. veljače, prvi put otvoriti svoja vrata maturantima kako bi oni bolje upoznali FFZG, a on popularizirao znanstvene discipline koje se na tom fakultetu poučavaju.

Prvi Dani otvorenih vrata Filozofskoga fakulteta u Zagrebu održat će se u zgradi fakulteta, na adresi Ulica Ivana Lučića 3, a svi zainteresirani moći će u petak, 23. veljače, od 12 do 18 sati, te u subotu, 24. veljače, od 10 do 16 sati, bolje upoznati taj fakultet, izvijestio je prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Dragan Bagić.

Više od šest tisuća studenta, 500 nastavnika, 23 odsjeka...

Na fakultetu trenutačno studira više od šest tisuća studenata koje poučava 500 nastavnika, a na njegova 23 odsjeka izvodi se 45 preddiplomskih i 33 diplomska studija sa 74 različita smjera.

Svoja iskustva, koja uključuju i vrednovanje diplome koje su stekli, maturantima će posvjedočiti neki od onih koji tu diplomu već ‘posjeduju’  – glazbenik Sejo Sexon (Davor Sučić), bivši voditelj Ekspertne skupine za provedbu kurikularne reforme dr. Boris Jokić i poduzetnica Mirna Draženović.

Na Fakultetu će biti održana i zanimljiva predavanja, radionice, panel rasprave te pub kvizovi. Neka od predavanja koja će, kako se očekuje, biti posebno zanimljiva maturantima su – “Terorizam danas: mit ili stvarna prijetnja”, “Povijest karikature: između povijesti umjetnosti i vizualnih komunikacija”, “Koliko ludi jezici mogu biti”, “Sociologija cyber kulture – (u)mjesto ljudskoga u tehnološkoj budućnosti” i “Tko se boji budućnosti još? – Kako vam psihologija može pomoći sa stresom i anksioznošću”.

Kako je objasnio prorektor Bagić, budući da se karijera studenata Filozofskoga fakulteta razvija u nekoliko smjerova, o toj će se temi održati različite panel rasprave. Tako će o tome što rade stručnjaci s diplomom FFZG-a, među ostalima, govoriti znanstvenica Davorka Radovčić i nastavnik Tomislav Reškovac, a Boris Jokić sudjelovat će u raspravi o društveno angažiranoj karijeri. Dio bivših studenata FFZG-a karijeru razvija u marketingu, odnosima s javnošu te digitalnim medijima, a među njima su stručnjakinja za istraživanje tržišta Ksenija Ilin, komunikacijska stručnjakinja Darija Mateljak i osnivač Netokracije Ivan Brezak Brkan.

Neki njihovi kolege poput Petra Štefanića posao su našli u klasičnim medijima. U panelu pak o diplomantima FFZG-a u poduzetništvu govorit će Mirna Draženović te Ana Horvačić Debić. Raspravljat će se i o bivšim studentima fakulteta u kreativnoj industriji, pa će zato u dobro im poznatu zgradu fakulteta doći i vođa Zabranjenoga pušenja Sejo Sexon, glumica Judita Franković te književnik Kristian Novak.

Dani otvorenih vrata FFZG-a bit će bogati i radionicama. Na njima će polaznici, među ostalim, moći učiti glagoljicu, ćirilicu i bosančicu, ali i kako ‘poboljšati’ sebe – doznati kako postati asertivni, usavršiti javni nastup, unaprijediti organizacijske sposobnosti, pa čak i ljubavne veze.

Budući da su, istaknuo je Bagić, mnogi studenti Filozofskog fakulteta strastveni kvizomani, a kako se ta tradicija ne bi prekinula, u svijet pub kvizova uvest će sve srednjoškolce koji im žele postati kolege.

Pogram Dana otvorenih vrata nalazi se na mrežnoj stranici: dov.ffzg.unizg.hr

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ilustracija

 

Leave a Reply