“Kralj Lear” u režiji Janusza Kice premijerno 23. veljače u HNK-u Zagreb

“Kralj Lear” u režiji Janusza Kice premijerno 23. veljače u HNK-u Zagreb

Sljedeća dramska premijera Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu bit će u petak 23. veljače drama “Kralj Lear” Williama Shakespearea u režiji Janusza Kice s Mikijem Manojlovićem u naslovnoj ulozi.

Jedan od najpoznatijih tekstova svjetske dramske literature, “Kralj Lear” Williama Shakespearea napisan je između 1603. i 1606. godine. Shakespeare je radnju smjestio u raniju britansku povijest, a ishodište za priču pronašao u drugom izdanju Holinshedovih Kronika Engleske, Škotske i Irske, objavljenom 1587. godine.

Komad počinje u trenutku kada se ostarjeli kralj Lear povlači s prijestolja odlučivši razdijeliti kraljevstvo svojim kćerima. Onoj koja ga najviše voli dat će najveći dio. Goneril i Regan mu laskaju, no najmlađa Cordelia iznenadi oca riječima kako svoju ljubav ne može nakititi praznim riječima. U bijesu Lear razbaštini Cordeliju, koja odlazi u Francusku.

Lear namjerava preostale dane života provoditi naizmjence kod svojih kćeri, no obje su nezadovoljne njegovim svojeglavim ponašanjem te ga izvrijeđaju optužujući ga za bahato ponašanje. Osuđen lutati pustopoljinama na rubu ludila, napokon spozna svoju zabludu, no to je za Cordeliju prekasno.

“Duboka ljudska analiza starosti, roditeljstva, odnosa prema bližnjima, bračnih veza, izvanbračnih veza, ljubavnih zanosa, postojanosti i skromnosti, taj tekst čini jednim od temeljnih djela dramske literature. Složena unutrašnja struktura ispresijecana emocijama, izazov je za sve kazališne umjetnike, a problemi i pitanja koje tekst postavlja univerzalna su”, stoji u najavi.

Prijevod drame i dramaturgiju potpisuje Lada Kaštelan, scenografiju Numen i Ivana Jonke, kostimografiju Eva Dessecker, a glazbu Tamara Obrovac.

Uz Predraga Mikija Manojlovića u ulozi kralja Leara, Goneril glumi Ana Begić, u ulozi Regan je Iva Mihalić (Regan), a Jadranka Đokić nastupa kao Cordelia.

U predstavi sudjeluju i Ivan Jončić kao francuski kralj, Silvio Vovk kao vojvoda od Burgundije, Luka Dragić kao vojvoda od Cornwalla, Ivan Glowatzky je vojvoda od Albanyja, Goran Grgić grof od Kenta, a Milan Pleština grof od Glostera.

Igraju još Mislav Čavajda (Edgar, Glosterov sin), Bojan Navojec (Edmund, nezakoniti Glosterov sin), Alen Šalinović (Oswald), Krešimir Mikić (Luda), Damir Markovina (Plemić), Ivan Colarić (Prvi sluga), te Ugo Korani (Drugi sluga).

Leave a Reply