Grad Zagreb organizira besplatni prijevoz autobusima ZET-a na “Bitku kod Stubice”

Grad Zagreb organizira besplatni prijevoz autobusima ZET-a na “Bitku kod Stubice”

Spektakularna 10. “Bitka kod Stubice”, vjerni prikaz bitke na stubičkom polju ​iz daleke 1573. godine, kad su seljaci pod vodstvom Matije Gupca ustali protiv ugnjetavanja Franje Tahija i tadašnje vlastele, održat će se u subotu, 10. veljače, u Donjoj Stubici.

Cjelodnevni program počet će u 11 sati kulturno-umjetničkim programom i okupljanjem vojski prije same centralne bitke. Posjetitelji će imati priliku posjetiti i sajam starih zanata, probati široku ponudu domaćih specijaliteta i “dobre kapljice”.

Centralna bitka počet će u 15 sati na bojnom polju kod Majsecovog mlina. A nakon bune, počet će Buna party, na kojem će posjetitelje zabavljati Hladno pivo, Zadruga i Tomislav Goluban.

I ove godine Grad Zagreb se pridružio organizacijom besplatnog prijevoza u Stubicu ZET-ovim autobusima, koji u zoni ulaza Importanne centra na zagrebačkom Glavnom kolodvoru (stajalište turističke linije, Ulica G. Ninskog) polaze ​u 10,​15 sati, 11,30 i 12,45 sati. Povratak za Zagreb je u 18,30 sati, 19,45 sati, 21 sat te u 22,15 sati. Također je organiziran i prijevoz vlakom – “cugom Gupčevih puntara”, po cijeni od pet kuna za povratnu kartu, koji polazi sa zagrebačkog Glavnog kolodvora u 10,05 sati, a povratak za Zagreb je u 18,30 sati.

“Stoga, naoružajte se dobrim raspoloženjem i pravac u Stubicu na dosad neviđenu bitku”, poručuju organizatori.

“Buna traje!! Već deset godina za redom ori se na zagorskim bregima kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za ‘pravicu’! Povijesna bitka kod Stubice koja je pokazala ‘šake’ tadašnjoj vlasteli, prije deset godina rekonstruirana je od udruge Vitezova Zlatnog Kaleža i postala ‘simply the best’ manifestacija, koja svake godine okuplja sve više posjetitelja. Ove godine i počinje kada i stvarna bitka iz daleke 1573. kada su goli i bosi seljaci ustali protiv ugnjetavanja Franje Tahija i tadašnje vlastele”, istaknuli su u priopćenju organizatori te manifestacije – Družba vitezova zlatnog kaleža Donja Stubica i Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica.

Naglasili su kako 10., jubilarna bitka, donosi i puno iznenađenja. Bit će opremljena pravim autentičnim oružjem iz toga doba, još većim brojem statista, njih oko 300-tinjak iz hrvatskih i nekih europskih udruga, te dosad najvećim Buna partijem.

Ove godine sudjelovat će najveći broj statista i boraca na bojnom polju, vojske će biti opremljene bogatim srednjovjekovim arsenalom, a Tahijevi puškari izbacivat će iz topova kugle s dimnim efektima. Pregršt oružja iz tog doba – helebarde, sjekire, pikeovi, bardiše, buzdovani, mačevi, vile, koplja – ukrstit će se u dosad neviđenoj bitki, a organizatori najavljuju još brojna iznenađenja.

Bitka kod Stubice ocijenjena je nagradom “Simply The Best” za najbolji povijesni prikaz u 2015., a kao razlog velikom interesu organizatori navode izuzetno duhovit i zabavan program u koji se tijekom cijelog dana uključuje “i staro i mlado”… Stubica se vraća stotine godina unazad u doba kada se vodila bitka za pravicu seljaka.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Tomislav PAVLEK

Leave a Reply