ANSAMBL LADO: Međunarodni projekt Putevima Bokeljskih Hrvata

ANSAMBL LADO:  Međunarodni projekt Putevima Bokeljskih Hrvata

Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović i predsjednik CG Filip Vujanović supokrovitelji su  novog međunarodnog projekta Putevima bokeljskih Hrvata.

 Koliko znamo o vlastitoj povijesti? Sve manje i manje. Hrvatska kulturna baština, naročito ona iz Boke kotorske polako odlazi u zaborav. Upravo iz ovih razloga pokrenut je edukativno – kulturni projekt Putevima bokeljskih Hrvata. Cilj je edukacija, bolje razumijevanje i povezivanje dvaju naroda koji dijele isti životni prostor. Projekt se održava pod supokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika crne Gore Filipa Vujanovića.

Hrvati iz Boke kotorske stoljećima su baštinili vlastitu tradiciju koja se u Boki vidi na svakom koraku kroz očuvane crkve, palače i umjetnička djela. Danas, gotovo da je velika većina tradicionalnih hrvatskih obitelji ili iselila iz Boke ili živi tiho ne pokazujući više svoje kulturno nasljeđe.

Ansambl LADO, nazvan i čuvarem hrvatske baštine, upravo će vokalnim  koncertom u Centru za kulturu u Tivtu 14. travnja označiti početak projekta koji će nas na jedan zanimljiv način upoznati s ljepotama i kulturom ovog kraja. Uz napjeve iz Boke kotorske, LADO će pred publikom u Crnoj Gori izvesti i neke od najpoznatijih hrvatskih narodnih pjesama.

Sretni smo da ćemo upravo u Boki kotorskoj održati vokalni koncert čiji će repertoar predstaviti neke od najljepših hrvatskih narodnih pjesama, kao i napjeve iz same Boke. Suradnja s ovim novim projektom uz koncert nastavlja se i na drugim područjima što nas posebno veseli! – izjavio je Krešimir Dabo, ravnatelj Ansambla LADO.

Novi projekt Putevima bokeljskih Hrvata za zadaću ima upravo prikaz i upoznavanje te kulturne baštine, razumijevanje za bolji suživot pun poštovanja prema manjinskom narodu u Crnoj Gori. Isto tako, građani Hrvatske imat će se prilike kroz idućih nekoliko godina upoznati s kulturnom baštinom koja je duboko upisana u povijest Hrvatske. Upravo je Boka kotorska prozvana zaljevom hrvatskih svetaca. Iz nje su potekli Sv. Leopold Bogdan Mandić, Sv. Tripun, bl. Ozana Kotorska i bl. Gracija iz Mula.

Projekt se održava u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore i hrvatskom bratovštinom «Bokeljska mornarica 809» kao nositeljem fenomena Kola svetog Tripuna, tradicije bokeljskih Hrvata, uvršteno na listu nematerijalne baštine Republike Hrvatske. Generalni partner projekta je HEP.

Foto: Ansambla LADO za slobodnu su objavu.

Leave a Reply