ANDRIJA MIKULIĆ: Gradonačelnikov prijedlog o smanjenju plaća je populistički potez

ANDRIJA MIKULIĆ: Gradonačelnikov prijedlog o smanjenju plaća je populistički potez

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić ocijenio je  da je prijedlog odluke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o smanjenju plaća u gradskim upravnim tijelima običan populistički potez, te je poručio da ima drugih prostora za uštedu u proračunu nego što je ušteda na plaćama.

Nakon što su zastupnici na sjednici Skupštine u utorak odbili gradonačelnikov prijedlog da se u gradskoj upravi smanje plaće, u četvrtak je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević najavila da će na iduću sjednicu Skupštine krajem veljače uputiti novi prijedlog odluke o smanjenju plaća.

“Ne moramo se igrati vatrogasaca i dodatno smanjiti plaće da bi nešto uštedjeli. Ne postoje nikakve analize ni pokazatelji. Ima puno prostora za uštedu u proračunu, umjesto uštede na ovim plaćama”, komentirao je Mikulić novinarima.

Pritom je upitao “što točno znači da će se dijelu pročelnika, zamjenika i njihovih pomoćnika smanjivati plaće”.

Osvrnuo na gradonačelnike iz drugih gradova koji su se odrekli svojih primanja. “Obično treba prvi čovjek početi od sebe, a kad krenete od sebe, možete rezati onima do sebe, ali ovo je običan populistički potez koji nema neke svrhe”, ocijenio je Mikulić.

Kaže da će konačan prijedlog moći komentirati kada dođe s obrazloženjem i neće se miješati u ono što je u ingerenciji gradonačelnika, ali tu odluku mora potvrditi Gradska skupština.

Kaže kako je čuo da su se na tu odluku odlučili zbog izmjene Zakona o porezu, koje su na snagu stupile 1. siječnja 2017. te je podsjetio da se proračun za 2018. radio u zadnjem kvartalu prošle godine, kada su spomenute izmjene bile već na snazi. “Netko tko je predlagao proračun za 2018. nije dobro radio svoj posao”, ustvrdio je Mikulić.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply