Muzej starih automobila Ferdinand Budicki, seli na velesajam

Muzej starih automobila Ferdinand Budicki, seli na velesajam

Valentino Valjak, voditelj Muzeja starih automobila Ferdinand Budicki rekao je da im je iz Grada Zagreba rečeno da će se preseliti na Zagrebački velesajam, no još uvijek ne zna zbog čega im Ministarstvo kulture odbija programe.

Imamo super pozitivnu vijest, jučer smo dobili mail Roberta Ljutića iz zagrebačke Gradske uprave da će se podržati muzej i da se u budućnosti selimo na Zagrebački velesajam, rekao je Valjak, nakon konferencije za novinare o ovogodišnjoj Noći muzeja, u kojoj će taj muzej ponovno sudjelovati s posebnim programom.

Muzej je, zbog duga za korištenje gradskog prostora, blokade računa i ovrhe, nakon pet godina trebao iseliti iz prostora na Zavrtnici i predati ga Gradu do 27. veljače što se, po Valjkovim riječima, niti nije moglo izvesti u samo mjesec dana.

Ponovio je kako taj muzej od Ministarstva kulture ne dobiva financijska sredstva, što je i razlog da se nakon konferencije Noći muzeja odlučio samostalno obratiti novinarima. Uvijek smo među tri najposjećenija muzeja u Noći muzeja, s više od 50 tisuća posjetitelja, a još od 2015. Ministarstvo nam je uskratilo sva sredstva i svi su nam programi odbijeni”, rekao je.

“Dobivamo odgovore da ne možemo biti financirani jer smo udruga građana, a ne muzej iz očevidnika RH, što je čudno jer Ministarstvo kulture financira udruge. S obzirom smo mi jedan od najvećih izvanškolskih projekata, ovdje je prošlo više od 18 tisuća djece i dolaze turisti iz cijelog svijeta, ne možemo vjerovati da je sve to slučajno”, napomenuo je.

Valjak smatra da su razlozi za to politički pritisci. “Stopiranjem sredstava na gradskoj i državnoj razini željelo se zatvoriti sve pipe da iselimo sami sebe, no preživjeli smo 2017. godinu, trinaest mjeseci u blokadi, primali škole, djecu, građane iz cijelog svijeta”, ustvrdio je.

Dodao je kako za daljnje korake treba pitati zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, s obzirom da je riječ o pravno-formalnim pitanjima te da je “blokada je sudski postupak, a preseljenje na Velesajam gradska priča”.

Muzej automobila Ferdinand Budicki otvoren je 2013. na inicijativu skupine volontera koji su uložili oko milijun kuna i preuredili 1500 četvornih metara bivše tvornice Pluto. Ondje je izloženo više od sto autentičnih povijesnih automobila, motora, bicikala, brojne memorabilije, artefakti, fotografije i filmovi, u vrijednosti oko 30 milijuna kuna.

Tekst: HINA

Foto: HINA / Tomislav Pavlek

Leave a Reply