MUO: Izložba o šezdesetima koje su nekima mit, a nekima stvarnost

MUO: Izložba o šezdesetima koje su nekima mit, a nekima stvarnost

Središnji ovogodišnji izložbeni projekt Muzeja za umjetnost i obrt (MUO), “Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i stvarnost”, koji će se održati od 14. travnja do 14. listopada, kroz čak osamnaest tematskih dionica podsjetit će na godine koje se pamte kao turbulentne i po mnogočemu prijelomne za Hrvatsku i njezino okruženje.

“Obuhvaćamo vrijeme kada je Hrvatska bila u političkom, društvenom i pogotovo gospodarskom uzletu, jača industrija, nezaposlenih gotovo nema, stambeno pitanje se lako rješava, nema gladi, a pozitivna energija je svugdje prisutna”, rekao je autor idejnog koncepta izložbe Zvonko Maković , na prvom predstavljanju projekta.

Izložba počinje 1958. godinom, kada se održao sedmi kongres Saveza komunista Jugoslavije, nakon kojega se partija liberalizirala i otvorile su se nove teme poput ekonomije, a završava 1971., godinom Hrvatskog proljeća.

Podsjetio je Maković kako su se tada u gospodarstvu i kulturi stvarala najveća djela u području likovne umjetnosti i arhitekture, bilo je to vrijeme Novih tendencija, Gorgone, Muzičkog bijenala, zlatno doba za kazalište, film, glazbu, medije.

“Najmanji eksponat na izložbi je antibaby pilula koja je izmijenila kulturu našeg ponašanja i otvorila vrata za nove osjećaje, a najveći je Fićo, velika žudnja građana Hrvatske i Jugoslavije, koji u to doba nije bio samo predmet za upotrebu nego i statusni simbol”, napomenuo je Maković.

Ravnatelj MUO Miroslav Gašparović rekao je kako je tih godina završilo poslijeratno razdoblje, paradigme su se mijenjale i na globalnoj razini te je počela epoha čiji se odjeci osjećaju i danas.

“Bilo je to specifično vrijeme, postavljala su se pitanja individualnih i društvenih sloboda, a velike svjetske teme bile su važne i kod nas. To je razdoblje u kojemu je došlo do otapanja krutog sustava i erupcije na svim područjima”, rekao je.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević Jelena Pavičić Vukičević poželjela je organizatorima brojnu publiku “koja će u izložbi uživati, ponešto naučiti ili osvježiti pamćenje”.

“Odjek stvarnosti šezdesetih pomalo je mitologiziran i s ovim vremenskim odmakom ipak ih pomalo gledamo kroz ružičaste naočale, no nadam se da će izložba odgovoriti našim očekivanjima i da ćemo osjetiti dašak tadašnjeg življenja, malo radosti, nostalgije, lijepih sjećanja, ali i dobiti nove inicijative”, ustvrdila je.

Izložbu će pratiti edukativni programi, okrugli stolovi, predavanja vezana uz pojedine tematske cjeline, koncerti s glazbom iz tog razdoblja, filmske projekcije u kinu Tuškanac.

Vizualni identitet i postav izložbe potpisuju Numen/For Use i Oaza, a izložbu će pratiti opsežna monografija koju MUO izdaje u suradnji sa Školskom knjigom i prigodni suveniri.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Admir BULJUBAŠIĆ

Leave a Reply