Predstavljen projekt ProGIreg Sljeme Sesvete

Predstavljen projekt ProGIreg Sljeme Sesvete

U kino dvorani Narodnog sveučilišta Sesvete,  održana je konferencija za novinare na temu EU projekt ProGIreg Sljeme Sesvete, za koji je Europska komisija odobrila sredstva za financiranje u okviru programa Obzor 2020.

Cilj projekta je razvijanje produktivne zelene infrastrukture za urbanu regeneraciju bivših industrijskih područja, u ovom slučaju za područje bivše tvornice Sljeme u Sesvetama, a lokalni koordinator Projekta je Grad Zagreb –Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada.

Pristup Grada Zagreba je da područje bivše tvornice Sljeme Sesvete revitalizira na način preuređenja zgrada u svrhu novih javnih sadržaja kao i društveno korisnih sadržaja, kao što je glazbena škola, novi info centar za građane Sesveta.

Principi na kojima se zasniva projekt su slijedeći:
– izrada metodologije planiranja koje će uključiti u odlučivanje lokalne samouprave, poslovne zajednice, nevladine organizacije i akademske zajednice;
– razviti kriterije za održivi urbani razvoj i implementaciju zelenih i pametnih tehnologija u zdravom načinu života;
– uspostaviti novu komunikacijsku točku kao što je postojeći Zg Forum, koji se koristi od strane Gradske uprave kao platforma za dijalog u provođenju institucionalne suradnje i participacije građana koji je komunikacija sa općom javnosti.  Dakle nova komunikacijska točka u Sesvetama bi trebalo olakšati razmjenu između planera i stručnjaka stanovnika u Sesvetama. Prostor bi  služio za predavanja i prezentacije arhitektonske službe, rasprave, radionica udruge i druge potrebe.
– Zahvaljujem na ideji Udruzi Sesvete, na čiju inicijativu je sve ovo započelo. Ovim Projektom Sesvete će doživjeti urbanistički, planerski, prometni i estetski preporod, bit će po mjeri čovjeka.- rekao je gradonačelnik Milan Bandić.
Projekt će trajati pet godina, a planirani početak projekta je svibanj 2018. godina, u iznosu od 1.460 000 eura.
Tekst/Foto: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

 

Leave a Reply