Ministarstvo: 47,2 milijuna kuna za informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom

Ministarstvo: 47,2 milijuna kuna za informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike osiguralo je gradovima i općinama ukupno 47,2 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za provedbu edukativnih programa, odnosno izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo.

Sredstva su osigurana kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, a udio EU sufinanciranja je maksimalno 85 posto od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova projekta.

Ministarstvo je objavilo javni poziv za EU sufinanciranje provedbe programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom. Prihvatljivi prijavitelji su jedinice lokalne samouprave koje prijavljuju projekt o održivom gospodarenju otpadom na području koje obuhvaća više od 10.000 stanovnika, a iznosi sredstava koje mogu dobiti ovisi o kategoriji u koju pripadaju.

Grad Zagreb pripada posebnoj kategoriji. Najniži, odnosno najviši iznos bespovratnih sredstava koji može biti dodijeljen Zagrebu kreće se od 2.500.000 do 3.600.000 kuna.

Poziv je objavljen na središnjoj internetskoj stranici ESI fondova (www.strukturnifondovi.hr) i u sustavu eFondovi na javnom portalu sustava (https://efondovi.mrrfeu.hr). Projektni prijedlozi mogu se podnositi od 15. veljače 2018. do 1. veljače 2019. ili do iskorištenja sredstava. Projektni prijedlog podnosi ovlaštena osoba Prijavitelja putem sustava eFondovi u elektroničkom obliku.

Izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom za koje se dodjeljuju bespovratna EU sredstva, među ostalim, uključuju letke, brošure i plakate za sprječavanje nastanka otpada, odgovorno postupanje s otpadom, odvojeno sakupljanje otpada, ponovnu uporabu predmeta i kompostiranje.

Sufinanciraju se i specijalizirane radijske i TV emisije o gospodarenju otpadom, uspostavljanje mrežnih stranica o gospodarenju otpadom gradova i općina ili nadogradnja postojećih stranica sadržajima vezanim uz održivo gospodarenje otpadom.

Sufinanciraju se i javne i edukacijske tribine za građane, informativno-obrazovni materijali, radionice, te kostimirani igrokazi i predstave za predškolsku i školsku djecu, te izrada aplikacija za održivo gospodarenje otpadom za pametne telefone i sl.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply