Potpisan Sporazum o suradnji na pripremi projekta Centra za gospodarenje otpadom Zagreb

Potpisan Sporazum o suradnji na pripremi projekta Centra za gospodarenje otpadom Zagreb

Sporazum o suradnji na pripremi projekta Centar za gospodarenje otpadom Zagreb potpisali su u  Gradskoj upravi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, zagrebački župan Stjepan Kožić i direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom d.o.o. Igor Zgomba.

Zagrebačka Gradska skupština prihvatila je taj Sporazum u listopadu 2017., a Skupština Zagrebačke županije u prosincu 2017.  Predmet Sporazuma je zajednička priprema Projekta Centar za gospodarenje otpadom (CGO) Zagreb za sufinanciranje sredstvima EU.

Priprema projekta uključuje izradu studijsko-projektne dokumentacije (studije izvedivosti, studije utjecaja na okoliš, idejnog projekta CGO-a, projektne prijave za EU sufinanciranje i natječajne dokumentacije) temeljem koje će početi gradnja CGO-a te pretovarnih stanica na području Zagreba i Zagrebačke županije.

Procijenjena vrijednost izrade dokumentacije je 31,2 milijuna kuna, od čega će  85 posto sredstava biti financirano iz EU Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, dok će preostalih 15 posto sufinancirati Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

Bandić je ocijenio da ovo nije početak, nego finale. “Krvavog posla smo uložili u Jakuševec zadnjih 17-18 godina a i pročistač otpadnih voda. Da nismo napravili Jakuševec i pročistač mi danas ovo ne bi mogli potpisati”, rekao je Bandić. Dodao je kako je ovo treća sastavnica strategije gospodarenja otpadom.   Župan Kožić je ocijenio da je potpisivanje Sporazuma izuzetno bitno za Zagreb i Županiju.

Istaknuo je da su u Zagrebačkoj županiji puno radili na tome; krenuli su u izgradnju Županijskog centra, ali se promijenila regulativa te je novim Planom  gospodarenja otpadom, donesenim u siječnju 2017., ali i odlukom Vlade o implementaciji tog Plana, rečeno kako će Grad Zagreb i Zagrebačka županija raditi na izgradnji jedinstvenog CGO Zagreb, koji će biti na prostoru Zagreba.

Kožić je najavio kako će se osnovati projektni tim u kojem će biti predstavnici Grada, Županije te Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom,: Studije će nakon izrade morati biti potvrđene od obje skupštine, nakon čega slijedi druga faza, realizacija CGO-a.

“Veliki je posao pred nama. Odgovorno smo tome pristupili i nadam se da ćemo ga odgovorno i završiti”, istaknuo je Kožić. Dodao je da Zagrebačka županija ima općine i gradove koji samostalno donose odluke te da je, stoga, kod njih put malo duži.

Zgomba je procijenio da bi u roku od dvije godine mogla biti završena studijsko-projektna dokumentacija koja će odrediti tehnologiju, a početak izgradnje CGO-a planiran je 2022. godine.

Na tvrdnju novinara da će od 2022. sigurno još biti potrebno četiri, pet godina do završetka izgradnje CGO-a u zagrebačkom Resniku, te upit što je s otpadom koji se sada proizvodi, te koliki dio otpada kojeg Zagrepčani odvajaju završi u tvrtkama, a koliki dio na jednoj hrpi na Jakuševcu – Bandić je rekao da sav odvojeni otpad ode tamo gdje treba.

“Pa nismo mi toliko blesavi da vozimo sve skupa pa da trpamo Jakuševec. Na Jakuševcu što se doveze podliježe standardima i pravilima igre koja smo donijeli, da se tamo reciklira na licu mjesta”, rekao je Bandić. Dodao je kako Zagreb na Jakuševcu ima uređen deponij koji ima građevinsku i uporabnu dozvolu do daljnjega. Ustvrdio je kako u Hrvatskoj nema gradova na prste jedne ruke koji to imaju.

“Grad Zagreb je odgovoran, imamo uređen deponij na kojeg odvozimo ono što treba odvoziti, po sadašnjim pravilima i propisima, imamo pročistač po sadašnjim pravilima i propisima, a imat ćemo prvi i centar za gospodarenje i napravljen centar za gospodarenje s tehnologijom koje studije budu izvele i kapacitetom i modelom financiranja i ne vidim razloga ni za kakvu uzbunu. Sve ide svojim tijekom”, poručio je zagrebački gradonačelnik.

Na novinarsku tvrdnju kako Zagrepčani pitaju zašto odvajati otpad kada vide da se sve baca u isti kamion, Bandić je rekao da ima više problema s građanima koji trpaju sve zajedno, umjesto da odvojeno prikupljaju. “Ja bih volio da oni nas zatrpaju s odvojenim prikupljanjem otpada”, dodao je.

Istaknuo je kako će 1. veljače, kada se počinje primjenjivati Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom, jedan veliki dio Zagrepčana odvojeno prikupljati otpad.

“Zagreb će prvi to napraviti u Hrvatskoj i to za dvije godine, a Hrvatska ako napravi za četiri, ja ću biti sretan. Da bi svi odvojeno prikupljali i sve funkcioniralo, 95 posto, trebat će Zagrebu dvije godine, a Hrvatskoj četiri”, zaključio je Bandić.

 

Leave a Reply