Bandić o prihvaćanju zagrebačkog proračuna: Nigdar ni bilo da nekak ni bilo

Bandić o prihvaćanju zagrebačkog proračuna: Nigdar ni bilo da nekak ni bilo

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu je parafrazirajući Miroslava Krležu “nigdar ni bilo da nekak ni bilo, nigdar ne bu da nekak ne bu” odgovorio novinarima na pitanje očekuje li na sjednici Gradske skupštine u četvrtak prihvaćanje prijedloga zagrebačkog proračuna za slijedeću godinu ‘teškog’ 7,57 milijardi kuna.

Na kritike oporbe da je proračun prenapuhan, nerazvojan, da su podbacili kapitalni projekti i da se štedi na umirovljenicima, pa čak i na braniteljima, što je zamjerila gradska zastupnica SDP-a Vesna Nađ, Bandić je odgovorio da je oporba u kampanji.

Želim im da i dalje budu u kampanji, to je njihovo demokratsko pravo, no izbori su završili prije šest mjeseci, poručio je Bandić oporbi.

Upitan je li prihvatio amandmane na prijedlog proračuna svojih koalicijskih partnera – sedam HDZ-ovih vrijednih 98 milijuna kuna i amandmane Neovisnih za Hrvatsku vrijedne 15 milijuna kuna, Bandić je rekao da su njegove stručne službe i suradnice, zamjenica Olivera Majić i pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić, dnevno na vezi s većinom u Gradskoj skupštini, s koalicijskim partnerima.

Mislim da smo našli zajednički jezik, našli kompromis, “u skladu sa poplunom” jer smo izmjenom poreza na dohodak ‘kraći’ za 500 milijuna kuna. Sve vlade su dosad, pa i ova, zagovarale decentralizaciju Hrvatske, a svaka nam je ‘čvaknula’ između 400 i 600 milijuna kuna. Ta se praksa nastavila i sada i moramo se pokriti s poplunom koliko ga imamo, a ne koliko smo dugi, rekao je Bandić.

Govoreći o prijedlogu odluke o određivanju poslova održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture vezanim uz odvodnju atmosferskih voda, koji je na prošloj sjednici povučen s dnevnog reda, a sada je opet nepromijenjen uvršten na dnevni red sutrašnje sjednice, Bandić je rekao da dio tih poslova ostaje u Službi za mjesnu samoupravu, a dio u “Vodoopskrbi i odvodnji”.

“Točka ostaje na dnevnom redu i očekujem od zastupnika da to prihvate. Ne vidim nikakvog razloga ‘za promjenu serve'”, poručio je Bandić.

Izdvajanje ZET-a i Zagrebačkog velesajma iz Holdinga

Na skupštinskoj sjednici bit će i točka o izdvajanju ZET-a i Velesajma iz Zagrebačkog holdinga, na čemu, kaže Bandić, rade preko godinu dana.

“To nije hir gradonačelnika i njegovih suradnika, nego način opstanka”, poručio je te objasnio da to ne rade samo zbog boljeg poslovanja ZET-a ili Velesajma nego da bi prilagodili organizacijsku novu formu izazovima koji su pred njima.

Objasnio je da će Velesajam redizajnirati tako što će komercijalizirati dio prostora koji nije neophodan u sajamskoj funkciji, a oko 30 posto staviti u sajamsku funkciju. Već su raspisali natječaj za 7.300 ‘kvadrata’ namijenjenih startup tvrtkama.

Na Velesajmu je pola milijuna kvadrata zemljišta, od toga 250.000 natkrivenog prostora i konačno je vrijeme da podvučemo crtu i prostore oživimo i stavimo u funkciju, rekao te najavio da je pred otvaranjem atletska dvorana, a u izradi je i boksački centar.

Upitan kako komentira što u gradskom SDP-u kažu da izdvajanje ZET-a iz Holdinga ima nekog smisla s obzirom da se radi o tvrtki koja se bavi javnim prijevozom, dok za Velesajam to nema nikakve računice, Bandić je rekao da oni imali šansu četiri godine da naprave.

“Ostavili su mi gubitke i nezavršene projekte, poput bazena na Sveticama i cirkus u Holdingu koji dan-danas još ravnam”, rekao je.

Komentirajući tvrdnje SDP-ova gradskog zastupnika i potpredsjednika Gradske skupštine Rajka Ostojića da će puknuti koalicija Bandića s HDZ-om, rekao je da očito onda on pregovara s HDZ-om i ima dobre informacije. Dodao je i kako ga to ne brine previše. Mene Skupština nije izabrala, mene su izabrali građani grada Zagreba. Ja podnosim račun samo njima”, poručio je Bandić.

Tekst. HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply