Klub zastupnika Lijevog bloka, glasat će protiv proračuna za 2018. godinu

Klub zastupnika Lijevog bloka, glasat će protiv proračuna za 2018. godinu

Klub zastupnika Lijevog bloka ocijenio je da je prijedlog zagrebačkog gradskog proračuna za 2018. godinu nerazvojan jer ne predviđa izgradnju novih bitnih objekata osim rotora i sljemenske žičare, a ni ta dva projekta vjerojatno se neće realizirati. Proračun je nedovoljno transparentan i nedovoljno participativan budući da se građani nisu mogli uključiti u određivanje barem nekih gradskih prioriteta po uzoru na sve više hrvatskih gradova.

Klub je predstavio i 10 amandmana na prijedlog proračuna za 2018. godinu kojima želi pokazati kako proračun može biti bolji na način da se više proračunskog novca ulaže u zdravstvo, obrazovanje, sport, kulturu i rad mjesne samouprave, a da se novac uzima iz netransparentnih stavki i privatnih poduzeća koja ostvaruju profit na temelju štetnih ugovora za Grad.

“Ovakav proračun je za nas neprihvatljiv i glasat ćemo protiv proračuna, pa i po cijenu da to u konačnici dovede do novih izbora. Vjerujemo da će nam većina amandmana biti odbijena, a čak i ako neki budu usvojeni, glasat ćemo protiv proračuna jer se i ove godine pokazalo da gradonačelnik usvojene amandmane ne realizira”, izjavio je Tomislav Tomašević iz Zagreb je NAŠ!.

Mate Kapović iz Radničke fronte ustvrdio je kako su proračunske stavke nedovoljno transparentne te nije jasno na što će se novac zapravo trošiti. Kao primjer naveo je stavku “kapitalna ulaganja za prometnu i komunalnu infrastrukturu” prošlogodišnjeg proračuna na kojoj se zapravo tek prilikom izvještaja o izvršenju proračuna za 2016. godinu vidjelo da je 7 od 8 kapitalnih ulaganja otišlo na popravak crkava, što u osnovi nema puno veze s komunalnom i prometnom infrastrukturom.

Rada Borić iz Nove ljevice predstavila je amandman kojim Klub traži da se osiguraju sredstva za redovito i javno objavljivanje informacija o radu tijela mjesne samouprave, i to preraspodjelom novca predviđenog za Gradski ured za mjesnu samoupravu.

“Tražimo da Grad Zagreb osigura transparentno izvještavanje o radu mjesne samouprave jer mjesni odbori i vijeća gradskih četvrti ne objavljuju svoje dnevne redove, akte, javne nabave i sve drugo što od njih zahtijeva Zakon o pravu na pristup informacijama”, izjavila je Borić te dodala kako je i Povjerenica za informiranje, nakon upita vijećnika Nove ljevice, prije nekoliko dana upozorila Grad Zagreb da se mjesni odbori ne pridržavaju ZPPI-ja.

Svibor Jančić iz stranke Za grad predstavio je amandmane kojima se traži povećanje sredstava za mjesnu samoupravu i  javno zdravstvo. “Sredstva za mjesnu samoupravu, a pogotovo za komunalne aktivnosti gradskih četvrti, značajno su smanjena. Smatramo da je ovu stavku potrebno povećati jer se upravo kroz mjesnu samoupravu ostvaruje participacija građana u razdjeljivanju proračunskih sredstava budući da građani mogu predlagati vijećima gradskih četvrti i mjesnih odbora na koje projekte bi trebalo trošiti novac”, izjavio je Jančić te dodao kako bi se povećanje moglo pokriti iz netransparentne stavke “nerazvrstane ceste”.

Zatražio je i da se novac iz netransparentnih stavki predviđenih za rad Ureda gradonačelnika preusmjeri u javnozdravstvene programe, čime bi se ostvario mjerljiv doprinos podizanju kvalitete života u Zagrebu.

Tekst: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply