Klinika za dječje bolesti Zagreb: Nova metoda liječenja epilepsije u djece

Klinika za dječje bolesti Zagreb: Nova metoda liječenja epilepsije u djece

U Klinici za dječje bolesti Zagreb izvedena je po prvi puta u Hrvatskoj operacija ugradnje stimulatora moždanog živca vagusa (VNS) kod djece koja boluju od teškog oblika epilepsije, a ne reagiraju na lijekove protiv epilepsije.

Prije mjesec dana operirano je dvoje takve djece, 4-godišnji dječak iz Slavonskog Broda i 12-godišnjak iz Splita, a operacije je izveo neurokirurški tim iz Klaićeve na čelu s Miroslavom Gjurašinom, u suradnji s talijanskom ekipom iskusnih kirurga na čelu s Alessandrom Ducatiem. Pacijenti se sada nalaze na neuropedijatrijskoj skrbi, rečeno je na konferenciji za novinare u Klaićevoj bolnici.

VNS se sastoji od pulsnog generatora, koji se ugrađuje ispod lijevog prsnog mišića, i dviju elektroda, koje se ugrađuju u moždani živac vagus. Funkcija je stimulatora da podražava živac vagus, koji pak stimulira određene jezgre u mozgu i time se smanjuje broj epileptičkih napada.

“S neurokiruške strane naš je posao da ugradimo i osposobimo stimulator za kasniji rad, a neuropedijatrijska struka prati, promatra i izvana programira cijeli sustav kako bi se postiglo smanjenje broja epileptičkih napada. Ako se makar i u jednog pacijenta uspije smanjiti teška epilepsije postigli smo cilj jer smo poboljšali kvalitetu života, ne samo pacijenta nego i njegove obitelji”, rekao je Gjurašin.

Operacije se dosad rijetko radile na djeci

Dodao je kako su prve takve operacije u nas započele još prije 20-ak godina u KBC-u Zagreb, ali na odraslim bolesnicima, dok su se vrlo rijetko radile na djeci. Operacije djece, od najmanje životne dobi do 18 godina, od sada će se raditi u Klaićevoj bolnici, u suradnji s kolegama iz drugih ustanova, prvenstveno iz KBC-a Split, gdje je voditeljica neuropedijatrijskog tima Marija Meštrović.

Neuropedijatrica Jadranka Sekelj Fureš ističe kako je incidencija epilepsije kod djece od 0,5 do 1 posto, što je veliki broj. Među njima trećina ima tzv. refraktornu epilepsiju, koja se ne može dovesti pod kontrolu isključivo lijekovima, pa se kod te djece razmatra operativni zahvat ili ugradnja VNS-a.

Pojedina djeca s tim oblikom epilepsije imaju i desetak epileptičkih napada dnevno, pa je cilj što je moguće više smanjiti broj napada. Sekelj Fureš procjenjuje kako bi za taj zahvat godišnje moglo kandidirati između 50 i 70 djece.

Tvrtka Medial, koja je zastupnik proizvođača VNS-a u Hrvatskoj, donirala je jedan kompletni sustav stimulatora i jedan set programiranja VNS-a, u vrijednosti 100.000 kuna.

Ravnatelj dječje bolnice Zoran Bahtijarević rekao je kako ugradnja VNS-a nije česta metoda, pa očekuje da će neurokirurški tim godišnje izvesti tu operaciju kod desetak djece, najsloženijih slučajeva.

Najavio je početak suradnje s vodećim svjetskim pedijatrijskim neurokirurgom Memetom Özekom iz Acibadem zdravstvene grupacije iz Istanbula, radi nastavka razvoja kirurškog liječenja epilepsije u djece.

Također je najavio izložbu o bolnici pod nazivom “Klaićeva bolnica – godine rasta”, koja će biti otvorena 11. prosinca u Muzeju grada Zagreba.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Zvonimir KUHTIĆ

Leave a Reply