GRADSKA SKUPŠTINA:Povučena točka o davanju poslova održavanja komunalne infrastrukture privatnicima

GRADSKA SKUPŠTINA:Povučena točka o davanju poslova održavanja komunalne infrastrukture privatnicima

Zbog nedostatka kvoruma s dnevnog reda sjednice zagrebačke Gradske skupštine povučen je Prijedlog o određivanju poslova održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture, koji se odnose na odvodnju atmosferskih voda, po kojem bi održavanje komunalne infrastrukture gradskih četvrti, uz Vodoopskrbu i odvodnju, mogli obavljati i privatnici.

Prema prijedlogu koji je izazvao žustru raspravu zastupnika, posao čišćenja slivnika, linijskih rešetki, rekonstrukcije slivnika te poslove asfaltiranja nakon obnavljanja, Vodoopskrba i odvodnja (ViO) radila bi samo u sedam gradskih četvrti, dok bi se poslovi u ostalih deset dali privatnoj tvrtci.

U obrazloženju se ističe da zbog složenosti procedure nabavke opreme (specijalnih vozila), Vodoopskrba i odvodnja ne može osigurati potrebne resurse i ne može obavljati sve poslove iz sklopljenog ugovora.

Nakon što su zastupnici oporbe u zagrebačkoj Gradskoj skupštini s govornice najavili da će, pri glasovanju o davanju poslova na održavanju šahtova privatnoj tvrtki, izaći iz dvorane, proglašena je stanka od sat i pol.

Tomašević tvrdi: Namještanje poslova privatnom poduzeću

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) ustvrdio je kako je riječ o namještanju privatnom poduzeću, dodavši da zajedno s drugim kolegama iz oporbe neće upotpuniti kvorum.

“Radi se ili o nesposobnosti gradskog komunalnog poduzeća, tj. Vodoopskrbe i odvodnje, da na vrijeme osigura sve kapacitete kako bi u svih 17 gradskih četvrti moglo obavljati poslove, a ne samo u sedam, ili se od početka taj posao namješta određenom privatnom poduzeću. Ne možemo dopustiti da preko leđa građana netko ostvaruje profit i da se to prikazuje kao nesposobnost gradske uprave“, rekao je.

Mate Kapović (Radnička fronta) u raspravi je kazao kako smatra da nije riječ o aljkavosti i nesposobnosti Vodoopskrbe i odvodnje, već namjeri da se provede puzajuća privatizacija i da se cijela priča radi na štetu Zagrepčana.

Zvane Brumnić (SDP) ocijenio je da je riječ o sramotnoj odluci, upitavši zašto je uopće osnovana Vodopskrba i odvodnja. “Hoće li oni u budućnosti samo slati građanima račune, a privatne tvrtke će sve drugo obavljati? Po ovoj logici može se sve privatizirati vezano uz vodu osim slanja računa. Oni tri godine nisu u stanju provesti javni natječaj za nabavku vozila’, kazao je Brumnić i zapitao se piše li netko te natječaje namjerno tako da su već tri propala”, rekao je.

Mikulić: Građani će ocijeniti da li je to dobar ili loš potez

Upitan je li stanka napravljena kako bi većina uspjela skupiti kvorum, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) kazao je novinarima da je Klub gradskih zastupnika “Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti”, “Zelene liste” i “Narodne stranke – Reformisti” zatražio stanku te da ju je odobrio jer je prema odredbama poslovnika mora odobriti.

A onda dalje kao i svaki puta do sada, proglašavamo stanku za ručak i to sam učinio kao i svaki puta do sada. Ne vidim tu ništa sporno”, dodao je.

Najavu oporbenih zastupnika da će pri glasovanju o davanju poslova na održavanju šahtova privatnoj tvrtki, izaći iz dvorane, komentirao je riječima kako nikada nije za to da se radi destruktivno i da je to prije svega pitanje morala.

Sasvim je legitimno i legalno da oporba, odnosno manjina ako misli da treba da napusti dvoranu, odnosno ne drži kvorum. Građani će ocijeniti da li je to dobar ili loš potez, poručio je Mikulić.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply