GRADSKA SKUPŠTINA: Svetice i azbest, ponovno aktualni, na aktualnom satu

GRADSKA SKUPŠTINA: Svetice i azbest, ponovno aktualni, na aktualnom satu

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u četvrtak na aktualnom satu Gradske skupštine kako će se na Sveticama graditi najveći rekreacijski centar u Hrvatskoj, nakon što su iz Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) odustali od gradnje nogometnog kampa.

“Gospoda iz HNS-a nisu uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju za gradnju kampa i sada to malo mrvica siju i dijele po Hrvatskoj. I to je dobro, neka dobiju i ostali. Hvala Bogu da su odustali. Imali smo najbolju namjeru, molio sam Kaptol da izađe ususret. Nizašto ih ne optužujem, imaju svoje razloge zašto su odustali”, odgovorio je Bandić HDZ-ovom gradskom zastupnika Kazimiru Ilijašu kojega je zanimalo što je s projektom gradnje kampa na Sveticama.

Izvijestio je kako je s pročelnicom gradskog Ureda za strategijsko planiranje dogovoreno da se angažiraju najbolji arhitekti te da se na Sveticama projektira najbolji rekreacijski centar u Hrvatskoj, a projekt bi trebao biti gotov do polovice 2018. godine. “To je naša zadaća. Za rekreativce i atletičare. Mi ćemo napraviti nešto puno ljepše i konkretnije. No, sve ćete znati za vrijeme”, poručio je Bandić.

Na Ilijaševo pitanje hoće li se na Sveticama graditi rukometni dom, Bandić je odgovorio kako postoje veći prioriteti od toga. “Vidjet ćemo u budućnosti, ali zasad ne razmišljamo o tome, imamo većih prioriteta u Zagrebu. Moramo u konačnici još završiti taj nesretni stadion i sportsko rekreacijski centar na Sveticama”, istaknuo je.

Vesna Nađ iz SDP-a, postavila je pitanje oko uklanjanja, preostalih krovova od azbesta na preostalim školama i dječjim vrtićima.

– Da li znate koliko je štetan azbest, a pogotovo onaj koji se nalazi na krovovima škola koji se mijenja za vrijeme nastave.- pitala je Vesna Nađ.

Gradonačelnik Milan Bandić odgovorio je da on o azbestu zna kao i svaki čovjek, a to je da ako se on ne dira nije opasana.

– Ako azbest ne dirate, on nije štetan, on je opasan kada se lomi, tada je opasan za ljude.- rekao je Milan Bandić.

Na istu temu javio se i pročelnik Ivica Lovrić, koji je rekao da zastupnica Nađ, obmanjuje javnost, jer sva uklanjanja se rade po propisu.

-U svom nastupu zastupnica Nađ, zaista obmanjuje javnost. Svi azbestni krovovi na školskim i predškolskim objektima, uklonjeni su sukladno propisima, a ako vi znate da se negdje krši propis onda ste to dužni prijaviti.- rekao je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska upitao je gradonačelnika u kojem se roku i s kojim novcem planira realizirati obnova fasada dosad prijavljenih 3700 zgrada, s obzirom da su rebalansom ovogodišnjeg proračuna smanjena sredstva za tu namjenu, a prema projekcijama za 2019. i 2020. planira se obnova samo 116 pročelja zgrada.

Bandić mu je odgovorio kako nijedan grad u Europi nije ponudio svojim sugrađanima subvenciju od 80 posto za uništene fasade i 60 posto za dvorišne fasade. “Nešto se zove procedura, a nešto se zove život. Jednostavno to moramo poštivati, ne možemo nikoga prisiliti da sada operativno žuri da se to napravi. Što se tiče sredstava, bit će osigurano u rebalansu onoliko koliko bude zahtjeva”, poručio je.

SDP-ova zastupnika Matu Mišića zanimalo je kako gradonačelnik tumači predviđeno povećanje plaća u stručnoj službi Gradske skupštine od 42 posto za iduću godinu, na što je Bandić rekao kako nije riječ o povećanju plaća, nego o preustroju jedne službe u drugu.

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) pitao je zašto se iz Holdinga izdvaja podružnica ZET-a i kakve će to posljedice imati na subvencioniranje javnog prijevoza.

Pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić odgovorila je kako je potpisan novi ugovor sa ZET-om po europskim direktivama, koji poštuje sva EU pravila vezano za subvencioniranje javnog gradskog prijevoza. “Kod provedbe ugovora radi mjerenja svih troškova ZET-a, da ih ne povezujemo s nekim drugim internim troškovima u sklopu Holdinga, jednostavnije nam je reorganizirati ZET kao posebnu cjelinu da bude efikasan i opravdan u smislu potpisanog ugovora”, istaknula je Jozić.

Tekst: ZNA/HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply