Zaklada Ana Rukavina održava 6. Dan otvorenih srca

Zaklada Ana Rukavina održava 6. Dan otvorenih srca

Zaklada Ana Rukavina i ove će godine u petak 24. studenog od 10 do 18 sati u prostorijama Zaklade (Ulica kneza Mislava 10/I) u Zagrebu održati Dan otvorenih srca. Svi građani koji žele saznati više o djelovanju Zaklade Ana Rukavina mogu se pridružiti Danu otvorenih srca koji se ove godine održava u povodu jedanaeste obljetnice Aninog preranog odlaska i rada Zaklade Ana Rukavina.

U sklopu Dana otvorenih srca održat će se upis u Hrvatski registar dobrovoljnih darovatelja krvotvornih matičnih stanica, kojem se mogu pridružiti svi zdravi građani od 18 do 40 godina.

Članovi rock skupine Psihomodo pop će oko 14 sati održati kraći nastup i tako doprinijeti obilježavanju Dana otvorenih srca kojim se prisjećamo Ane i njene snažne poruke „Želim život“ na kojoj je nastala Zaklada Ana Rukavina.

Postupak upisa sastoji se od popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanja uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

Važnost upisa u Hrvatski registar te djelovanje javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina svim zainteresiranim građanima moći će objasniti i liječnici koji će biti dostupni tijekom održavanja akcije.

Zahvaljujući brojnim darovateljima i donatorima, Hrvatski registar, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), danas broji 55.460 potencijalnih darovatelja krvotvornih matičnih stanica, od čega je 53.572 uzoraka tipizirano, a darovatelji iz Hrvatskog registra dali su šansu za život 78 oboljelih osoba iz Hrvatske i inozemstva.

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply