U SC-u otvorena Smotra Sveučilišta u Zagrebu

U SC-u otvorena Smotra Sveučilišta u Zagrebu

Tradicionalna manifestacija, Smotra Sveučilišta u Zagrebu, otvorena je u četvrtak u Studentskom centru u Zagrebu, gdje će se u iduća tri dana učenicima završnih razreda srednjih škola, studentima i svim zainteresiranima predstaviti sve o mogućnostima studiranja na preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima.

Ovogodišnja Smotra okupit će ukupno osamdesetak sudionika – 34 sastavnice Sveučilišta u Zagrebu te veleučilišta, visoke škole i druge sudionike iz cijele Hrvatske, koji će se predstaviti na izložbenim prostorima u šatoru i više prostora Studentskog centra.

Osim informacija o studijskim programima, uvjetima upisa i nastavnim planovima posjetitelji će, uz besplatan ulaz, saznati i kako izgleda studentski život, koji su uvjeti smještaja tijekom studiranja u Zagrebu, kakva je opremljenost pojedinih fakulteta, te mogućnostima zapošljavanja u pojedinim strukama.

“Željeli bismo da se duh dinamičnosti, relevantnosti i mladosti ne vidi samo kada se održava smotra, nego i u svim studijskim programima, na fakultetima i visokim školama, a da se duh suradnje prenese na suradnju s poslodavcima, roditeljima i svim dionicima koji su važni u akademskom obrazovanju”, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Blaženka Divjak.

Divjak kaže kako su svi svjesni da još nismo iskoristili sve potencijale našeg visokog obrazovanja, u vrijeme kada ono treba konkurirati u širem prostoru, Europskoj uniji, u kojoj hrvatski studenti pod jednakim uvjetima kao i drug mogu upisati bilo koji fakultet.

“Da bi bila naša sveučilišta konkurentna prije svega trebamo relevantne studijske programe, ne samo akademski, nego za razvoj gospodarstvo i društva, važno je i pružiti svima jednake prilike za studiranje bez obzira na socijalni status i njegovati izvrsnost”, ustvrdila je.

Po njezinim riječima, u tom kontekstu Ministarstvo znanosti i obrazovanja osmišljava i realizira različite programe. “Ove godine prvi put dodjeljujemo 3400 stipendija u STEM području, uglavnom za deficitarna zanimanja, i to prvi put u digitalnom obliku”, rekla je.

“Što se tiče jednakih mogućnosti studiranja udvostručen je broj stipendija za studente koji dolaze iz nižih socioekonomskih uvjeta, njih deset tisuća stipendija, a i sveučilišta dodjeljuju tisuću stipendija za izvrsnost”, podsjetila je Divjak.

Boras: Želimo da se studenti vesele životu i kritički razmišljaju

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras smatra kako je smotra prešla granice Zagreba jer svake godine na nju dolaze deseci tisuća mladih iz cijele Hrvatske.

“Kao sveučilište želimo da svi kandidati dobiju punu informaciju na temelju koje će izabrati svoj životni put i izaberu smjerove prema svojim sposobnostima”, istaknuo je.

“Naša je misija osigurati da znanost raste, da se studenti vesele životu, zajednički idu naprijed i nauče kritički razmišljati svojom glavom kako bi doprinijeli boljitku svoje zemlje”, dodao je Boras.

Ivana Čuković-Bagić, prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu rekla je kako smotra obuhvaća sve razine obrazovanja, otvarajući se maturantima, ali i studentima koji žele usavršavati svoje znanje, predstavljamo 605 studijskih programa, od čega 259 poslijediplomskih u tiskanim vodičima nastalima baš za ovu prigodu”.

“Pripremili smo više od 40 kraćih i dinamičnih predavanja, a s obzirom na niz intrigantnih naslova i popularni način na koji će oni predstaviti znanost sigurna sam da će biti iznimno dobro posjećeni”, ustvrdila je Čuković-Bagić.

Najbolje sa Sveučilišta – brojna zanimljiva predavanja

Okupljena pod nazivom “Najbolje sa Sveučilišta” u kinu SC će se održati brojna predavanja nastavnika i studenata, a grupirana su po različitim područjima studiranja, od društvenoga, humanističkoga i umjetničkoga preko tehničkoga i prirodoslovnoga do biomedicinskoga i biotehničkog.

Među ostalim, Velimir Srića s Ekonomskog fakulteta održat će predavanje “Inovacijama do poslovnog uspjeha”, Marijana Grbeša s Fakulteta političkih znanosti “Tko su celebrity političari i može li Beyonce spasiti demokraciju?”, Lovorka Brajković s Hrvatskih studijia “Emocionalna zrelost i psihološka dobrobit – put ka uspjehu”, Dan Đaković s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti “Zašto studirati filozofiju i religijske znanosti?”.

Marijana Hranjec s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije govorit će o uključivanju studenata na tržište rada, Zorana Kovačević s Tekstilno-tehnološkog fakulteta o tome kako tekstil mijenja svijet, Iva Gospodnetić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva o “Životu i karijeri, tijekom i nakon FER-a”, a Davor Horvatić s Fizičkog odsjeka PMF-a o tome zašto nema nezaposlenih fizičara.

Iz programa se ističu i predstavljanje projekata umjetničkih akademija Sveučilišta u Zagrebu kroz ogledne satove, nastupe i izložbe u Francuskom paviljonu te aktivnosti koje priprema pokrovitelj Smotre Grad Zagreb u izložbenom prostoru.

Posjetitelji će moći pratiti i interaktivna predavanja o psihološkoj perspektivi studiranja, odlikama uspješnih studenata te pisanju životopisa i motivacijskih pisama.

U sklopu svečanog otvaranja nastupio je Gudački kvartet Muzičke akademije, ples na svili izveli su alumni Sveučilišta u Zagrebu Ivan Šeparović i Nikolina Komljenović.

Održala se i modna revija studentica diplomskoga studija Kostimografija i preddiplomskoga studija Tekstilni i modni dizajn Tekstilno-tehnološkoga fakulteta u Zagrebu, na kojoj su predstavljeni modeli nastali u okviru triju studentskih projekata – “Zagreb bijeli grad 1900”, “Anđeli Gustava Klimta” i “Kostimi iz perioda kasnog baroka, rokokoa do klasicizma”.

Hrvatske etno napjeve izveo je ansambl Harmonija disonance Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Među brojnim uzvanicima na otvorenju su bili ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, predstavnici Grada Zagreba, agencija koje djeluju u području visokoga obrazovanja, rektori hrvatskih sveučilišta, prorektori, dekani i prodekani.

Smotra će za posjetitelje biti otvorena u četvrtak i petak od 10 do 18 sati, a u subotu od 9 do 15 sati.

Tekst: HINA

Foto: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Leave a Reply