Matić iz Zelene liste predložio uvođenje eko-kartice

Matić iz Zelene liste predložio uvođenje eko-kartice

Zastupnik Zelene liste u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Nenad Matić predložio je da se uvede eko-kartica kao identifikacijsko sredstvo svakog građanina i pravne osobe u procesu odlaganja otpada kojim bi se mjesečni iznos za tu uslugu umanjivao za predani otpad po kategorijama na “zelenom otoku”.

Matić je projekt eko-kartice predstavio na konferenciji za novinare u povodu tematske sjednice Gradske skupštine o gospodarenju otpadom koja će se održati 20. studenoga.

Objasnio je da bi se korisnik usluge odvoza otpada u Zagrebu na “ekološkoj kartici” teretio za određeni iznos na mjesec koji bi se umanjivao za predani odvojeni otpad po kategorijama na “zelenom otoku”. Na toj bi osnovi Čistoća ispostavljala račun.

Ako pak Čistoća ispred vašeg praga odvozi sav otpad, normalno je da vam se račun ne umanjuje, rekao je.

Eko-kartica bi se izdavala svim građanima i pravnim osobama kao kartica ili kao aplikacija za mobilne telefone. Čitači eko kartice bili bi slični skenerima na blagajni u trgovinama. Server bi bio pod ovlašću lokalne ili regionalne samouprave ili na razini države, ovisno o tome na kojoj razini bi se uspostavio sustav. S obzirom na pokrivenost prodajne mreže, blagajnama koje su umrežene, kao i visoku razinu informatizacije, razuman rok za uvođenje sustava je devet mjeseci. Predloženim rješenjem, koje može biti financirano od EU, uklonio bi se problem prikupljanja otpada i prijeteći penali, što je i preduvjet da se država posveti zbrinjavanju legalnih i ilegalnih deponija, istaknuo je Matić.

Predložio je pilot-projekt na jednom “zelenom otoku”, u jednom mjesnom odboru, kako bi se vidjelo može li se proširiti na cijeli Zagreb i druge velike gradove u Hrvatskoj. U projektu je, rekao je, utvrđena lista proizvoda koji se žele pratiti do zbrinjavanja: PET ambalaže, baterija, papira, ambalaže otrovnih proizvoda i drugo.

“Zeleni otok” je mjesto za prikupljanje razdvojenog otpada udaljeno od korisnika najviše 500 metara. Sadržavao bi kontejnere za papir, staklo, metal, plastiku, PET ambalažu i druge stavke koje se kontrolirano prikupljaju te bio-otpad i smeće. Sve predano bi se vagalo i to bi bila osnova za naplatu. “Zeleni otok” bio bi ograđen i u njemu bi radila jedna osoba. Bilo bi umrežen, što omogućuje komunikaciju sa serverom (podatak o tome koliko se po pojedinoj stavci predaje) i koncesionarom (kada je pojedina stavka spremna za prijevoz, čime se prijevoz optimalizira). Zagreb ima 677 “zelenih otoka” što je, kako je rekao Matić, već na 80 posto potrebnog broja.

Primjerice, ako Čistoća tereti kućanstvo za 200 kuna, a ono na “zeleni otok”, gdje se sve važe, preda boce, papir, baterije, PET ambalažu i druge vrste otpada koje se mogu iskoristiti, za taj se iznos umanjuje račun kojim Čistoća tereti kućanstvo. Ako pak građanin ne prikuplja odvojeno otpad i ne donosi ga na “zeleni otok”, plaćat će maksimalni iznos od 200 kuna.

Matić kaže da je sadašnji model s kantama za odvojeno prikupljanje otpada super, ali u odvozu otpada najvjerojatnije će biti velikih problema ako se Čistoća tome ne prilagodi.

U Zelenoj listi svjesni su, rekao je, da njihov projekt treba doraditi te je pozvao i ostale političke stranke da predlože svoja rješenja umjesto da kritiziraju i traže ostavku gradonačelnika.

Matić se nada da na sjednici Gradske skupštine 20. studenoga neće čuti nijedan govor o ustašama i partizanima ni od lijevog ni od desnog bloka te da će tema o odvojenom prikupljanju otpada proći bez ideoloških svađa. Složio se s tvrdnjom da je Grad Zagreb zakasnio s uspostavom održivog sustava zbrinjavanja otpada i da pokušava stići rokove.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply