Premijer Andrej Plenković, otvorio jubilarni 40. Interliber

Premijer Andrej Plenković, otvorio jubilarni 40. Interliber

Na Zagrebačkom velesajmu u paviljonu 6. svečano je otvoren jubilarni 40. međunarodni sajam knjiga Interliber,  na kojemu će do nedjelje svoju produkciju predstaviti više od 300 izlagača iz 16 zemalja.

-Za knjigu postoji interes, dokaz je ovaj jubilarni Interliber, koji se odvija donekle i u redizajniranom formatu  i, što je najvažnije, da postoji volja hrvatskih institucija i kulturne javnosti da se negativni trendovi isprave, poprave i u konačnici promijene. U proteklom smo se vremenu suočili s krizom u hrvatskoj knjižarskoj industriji. Slom najvećeg knjižarskog lanca i s njime povezani gubitci nametnuli su potrebu da se sva raspoloživa sredstva preusmjere na saniranje aktualnih posljedica te situacije. – rekao je premijer Andrej Plenković, na otvaranju 40. Interlibera.

Svečanom otvaranju prisustvovao je gradonačelnik Milan Bandić, koji je u svom govoru  istaknuo kako će Zagreb do nedjelje biti grad koji živi za knjigu.

Otvorenju su prisustvovali, Ana Stojić Deban predsjednice Uprave Zagrebačkog holdinga, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar državne imovine Goran Marić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, te  brojni predstavnici izdavačke industrije, niz kulturnih, znanstvenih i političkih institucija, Vlade, Sabora, Grada Zagreba, Ureda predsjednice, sudbene vlasti, diplomatskog zbora, kao i brojnih poslovnih dionika koji djeluju u Hrvatskoj.

Sve je pratio prigodni glazbeni program Zagrebačkih solista te dramski program u kojemu su se okupljenima kroz glumačke interpretacije Gorana Matovića, Branke Cvitković, Sanje Vejnović i Nikše Marinovića obratili umrli i neumrli velikani hrvatske književnosti Miroslav Krleža, Ivo Andrić, Mak Dizdar, Antun Branko Šimić, Danijel Dragojević i Vesna Parun.

Nakon svečanog otvaranja, premijer Andrej Plenković, u društvu gradonačelnika Milana Bandića, predsjednice Uprave Zagrebačkog holdinga Ane Stojić Deban, ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, ministra državne imovine Gorana Marića, te ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, obišao je sajam i razgledao je bogatu ponudu knjiga na policama hrvatskih izdavača.

Tekst: ZNA/HINA
Foto: Mario ĆUŽIĆ

 

 

Leave a Reply