Predstavljen program, jubilarnog 40. Interlibera

Predstavljen program, jubilarnog 40. Interlibera

Na Zagrebačkom velesajmu, u dvorani Dubrovnik, gradonačelnik Milan Bandić u društvu Ane Stojić Deban predsjednice Uprave Zagrebačkog holdinga, Miše Nejašmića, predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara i Dine  Tomšić voditeljice podružnice Zagrebački velesajam, održali su  konferenciju za novinare na kojoj je predstavljen program 40. jubilarnog Interlibera, koji se održava od 07.11.- 12.11. 2017. godine.

Kao i svake godine i ove se očekuje više od 300 izlagača na 13.000 m2 iz 16 zemalja: Austrije, BiH, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Irana, Italije, Kine, Nizozemske, Njemačke, SAD-a, Slovenije, Španjolske, Turske te Velike Britanije i Sjeverne Irske.

-Povodom 40. Iterlibera, napraviti ćemo slavljenički kulturno-glazbeni program pod nazivom “INTERLIBER 40“ u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara, Grada Zagreba i Zagrebačkog velesajma. – rekla je Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga.
Interliber je najveća književna manifestacija u Hrvatskoj koja okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare, platforma je za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja.

Bandić je podsjetio kako je grad Zagreb nakon propasti nakladne kuće Algoritam ponudio da nakladnici koji koriste najam gradskih prostora plaćaju samo 1 kunu. Tako smo, istaknuo je, i za 40. Interliber omogućili nakladnicima plaćanje najma po 1 kunu za prostor na Velesajmu.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić smatra kako će organizacija ovogodišnjega Interlibera biti platforma za njegov budući razvoj.

Naglasio je kako posjetitelje očekuju puni paviljoni, novi naslovi i predstavljanja knjiga, razgovori s autorima, susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, književne radionice, okrugli stolovi, kvizovi, dodjele književnih nagrada.

Sve to samo je dio bogatog programa koji će se, kako je rekao, odvijati u intenzivnom ritmu na izložbenim prostorima izlagača i na pozornici u VI. paviljonu

Na galeriji V. paviljona svakodnevno će se održavati različiti kreativni i edukativni programi: radionice stripa, crtanja, igara, zabavno čitanje lektire, a pisci će se družiti sa svojim čitateljima, napomenuo je Nejašmić.

U sklopu tog programa su i kviz znanja Interlibera – HIGH FIVE za učenike osnovnih i srednjih škola, rekao je dodavši kako ga organiziraju u suradnji s  Hrvatskim kviz savezom.

Po Nejašmićevim riječima tu su i aukcije starih i rijetkih knjiga kao i Knjigodar – akcija darivanja knjiga jednoj školskoj knjižnici s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara i Zajednicom nakladnika i knjižara.

Na Interliberu je postavljen i Znastveni kvart, posebno osmišljen dodatni sadržaj koji se organizira u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara, gdje će posjetitelji uživati u interaktivnoj popularizaciji znanosti kroz prenošenje znanja na praktičan i zabavan način, rekao je.

Tijekom šest dana održavat će se na galeriji V. paviljona  premium program sastavljen od 3 dijela: dječji program (aktivnosti vezane uz dječju knjigu), strukovni (panel diskusije na temu nakladništva, knjižarstva i knjižničarstva) te promocije knjiga i čitanja.

Na otvorenoj pozornici ispred V. paviljona sve posjetitelje očekuje cjelodnevna glazbe i nastup DJ-a te glazbenih bendova.

U svim paviljonima posjetitelji će moći kao i do sada ostaviti knjige na posebnom mjestu – Knjižideru, koji će ujedno služiti i kao garderoba, a novost ove godine je i prostor za prematanje beba – BABY ROOM uz Knjižider u VI. paviljonu.

Ulaz na Interliber je besplatan.

Tekst: ZNA/HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

 

Leave a Reply