Gradonačelnik Milan Bandić pustio u rad dvije replike najstarijih plinskih lanterni

Gradonačelnik Milan Bandić pustio u rad dvije replike najstarijih plinskih lanterni

U povodu obilježavanja 155 godina postojanja Gradske plinare Zagreb, na Trgu svetog Marka gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić zajedno s nažigačem Josipom Kufnerom pustio u rad dvije replike najstarijih plinskih lanterni.

– Zagreb čine između ostaloga i naši nažigači. Ovo je ljepota grada i posebnost i to treba čuvati. Nema turista koji ne dođe u Zagreb da ne vidi kad nažigači pale ili gase lanterne. Danas smo “zakurili” dvije replike najstarijih lampi na sjevernoj strani Crkve svetog Marka,- rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

Zagreb je jedan od rijetkih gradova koji je zadržao plinsku rasvjetu, a jedinstvenost među svim ostalim gradovima daje mu ručni način paljenja – lanterne pale nažigači koji su postali jedinstvena turistička atrakcija.

– Četrdeset godina sam djelatnik Plinare, a preko dvadeset godina palim plinske lampe, a to je prije radio moj ujak, pa sam znao i prije paliti dok je on bio na bolovanju ili na godišnjem. Na Gornjem gradu Ima 240 lampi, treba mi dva i pol sata da ih upalim, a ovih lanterni ima još na Opatovini i Kaptolu. S turistima se svakodnevno fotografiramo jer je to za njih posebna atrakcija!- kazao je nažigač Josip Kufner nakon što je upalio lampe.

Pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Silvije Novak kazao je kako su na Gornji grad konačno vraćene i ove dvije stare lampe.

– Ove velike lampe su bile na uglovima ulica i na glavnim trgovima u 19. stoljeću u Gradu Zagrebu, a uklonjene su 1938. godine. Prije dvije godine smo vratili na južnu stranu Markove crkve dvije velike lanterne, a sada smo na sjevernu stranu Markova trga postavili još dvije. Zagreb je jedan od rijetkih gradova sa plinskom javnom rasvjetom i to je jedna posebna vrijednost. I dalje širimo plinsku rasvjetu po Gornjem gradu pa smo prije par dana postavili lanterne i u park Grič, – rekao je Silvije Novak.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

 

Leave a Reply