GRADSKA SKUPŠTINA: Nastavak prekinute sjednice, započeta je raspravom o Centru za gospodarenjem otpadom

GRADSKA SKUPŠTINA: Nastavak prekinute sjednice, započeta je raspravom o Centru za gospodarenjem otpadom

Sporazumom o suradnji na pripremi projekta „Centar za gospodarenje otpadom Zagreb“ Grad Zagreb, Zagrebačka županija i trgovačko društvo Zagrebački centar za gospodarenje otpadom d.o.o. reguliraju međusobna prava i obveze radi zajedničke pripreme izrade studijsko-projektne dokumentacije za sufinanciranje sredstvima EU.

Nakon sklapanja Sporazuma, Zagrebački centar za gospodarenje otpadom d.o.o. će pokrenuti aktivnosti za izradu projektnog zadatka radi izrade studijsko-projektne dokumentacije, koji će dostaviti Ministarstvu zaštite okoliša i energetike nakon objave Poziva za EU sufinanciranje, koji će objaviti Ministarstvo.

-Vlada Republike Hrvatske je donijela Plan gospodarenja otpadom za razdoblje 2017.-2022. godine u siječnju mjesecu ove godine, te Odlukom o implementaciji Plana gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2017. – 2022.,  od 25. svibnja 2017., utvrdila obvezu Grada Zagreba i Zagrebačke županije da zajednički pripreme i realiziraju centar za gospodarenje otpadom Zagreb (u daljnjem tekstu: CGO Zagreb) kao nositelji aktivnosti, a Ministarstvo zaštite okoliša i energetike kao su-nositelj aktivnosti. Ovakav sporazum je preduvjet za financiranje iz EU- fondova, ako se ovaj sporazum ne usvoji, u tom slučaju Grad Zagreb, bi iz svog proračuna trebao osigurati novce za taj projekt. – rekla je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

Pozivom Ministarstva zaštite okoliša i energetike će se osigurati 85% troškova izrade studijsko-projektne
dokumentacija bespovratnim EU sredstvima iz OPKK, nakon odobrenja dostavljenog projektnog zadataka i
donošenja odluke o financiranju.

Ukupna vrijednost studijsko-projektne dokumentacije iznosi cca 25.000.000,00 kuna, a za povlačenje bespovratnih
sredstava iz OPKK nije preduvjet donošenje Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba.

Zastupnica Anka Mrak Taritaš u svom izlaganju ponovila je koliko je otpad ključni problem u Gradu Zagrebu.

– Otpad je ključni problem u Gradu Zagrebu, prema otpadu možemo se odnositi kao prema smeću ili kao otpadu sa svojom vrijednosti. Isto tako jedna lokacija koja je po svim studijima iz 2000. godine bila idealna, a radi se o Dumovečkom Lugu, o njoj danas više nitko ne govori i ona je izbačena iz plana. Tako da mi nećemo dati podršku ovom sporazumu.- rekla je Anka Mrak Taritaš.

Andrija Mikulić, rekao je da će on ovaj sporazum podržati, ali isto tako želi neke garancije da će se taj sporazum do kraja i realizirati.

Pročelnica Mirka Jozić u završnoj riječi pozvala je sve zastupnike, da se pridruže svojim konstruktivnim prijedlozima sudjeluju u studiji, ali je isto tako rekla da su oporbeni stavovi oprečni.

-Svi se slažete da se plan treba donijeti, ali kod predložene lokacije se ne slažete. Ova studija se mora uskladiti sa zakonom o zbrinjavanju otpadom, on je sada u radnoj verziji, mi možemo osnovati radnu skupinu u kojoj će sjediti, zastupnici oporbe, koji imaju konstruktivne prijedloge. – rekla je Mirka Jozić.

Sporazumom o suradnji na pripremi projekta „Centar za gospodarenje otpadom Zagreb“, prihvaćena je sa 24 glasa za, 20 protiv i jednim suzdržanim.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply