MILAN BANDIĆ: Očekujem da će ‘proći’ rebalans gradskog proračuna

MILAN BANDIĆ: Očekujem da će ‘proći’ rebalans gradskog proračuna

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je  da se rok za izgradnju sljemenske žičare produžuje za šest mjeseci zbog donošenja izmjena Urbanističkog plana uređenja (UPU) “Vršne zone”, pa će Zagrepčanke i Zagrepčani na žičaru morati pričekati i dulje od 1. siječnja 2019. kako je to ranije najavljivao.

Bandić je rekao da su prije tjedan dana uz pomoć Vlade dobili izmjenu Urbanističkog plana uređenja (UPU) “Vršne zone” za produžetak zadnje stanice do Vidikovca i garažu za strojeve, na što se čekalo 10 godina.

Sve dosad bilo je planirano do sadašnje zadnje stanice, a sada se projekt mora napraviti iza buduće zadnje stanice, do Vidikovca i s garažom, što će za pola godine produljiti rok završetka žičare, kazao je Bandić te dodao da kad je govorio o roku 1. siječnja 2019. onda UPU nije bio donesen.

“Ali, za mene, da li će to biti 1. siječanj ili 1. rujan 2019. je manje bitno ili skoro irelevantno. Bitno je da će to biti najmodernija žičara u ovom dijelu Europe”, poručio je Bandić s konferencije za novinare na temu “Akti gradonačelnika”, održanoj u povodu sutrašnje sjednice Gradske skupštine.

Rekao je da će tempo i dinamika radova rezultirati osiguranjem sredstava u proračunu za žičaru, a isto se odnosi i na rotor Remetinec te na Radničku, koja će biti najprije gotova. “To su kapitalni projekti, od kojih nećemo odustati”, poručio je Bandić.

Opovrgnuo je tvrdnje gradskih zastupnika SDP-a da se rebalansom proračuna, koji je na sutrašnjoj skupštinskoj sjednici, sredstva s kapitalnih projekata poput žičare najvećim dijelom prebacuju na plaće.

Nema prebacivanja s kapitalnih investicija na plaće. I odgovorno tvrdim – nema povećanja plaća u Gradu Zagrebu nikome, rekao je Bandić.

Dodao je kako će, nakon radova na školi u Hrvatskom Leskovcu, koji počinju u četvrtak, ondje za godinu dana, kad počnu djeca ići u školu, morati zaposliti 35 ili 40 ili 50 ljudi.

Ako je to povećanje plaća, kao što iščitavate, onda da, u Zagrebu je povećanje plaća u masi, točno, jer se moraju isplatiti tete, kuharica, učitelj, profesor, nastavnik, portir, čuvar itd, rekao je.

Najavio je da će za koji dan početi i radovi u Osnovnoj školi u Vidovcu, nakon 70 godina, koju ruše i grade novu.

Bandić: Nećemo ukidati ZET-ovu kartu od četiri kune, od Nove godine naplata parkiranja u cijelom gradu

Zagrebački gradonačelnik kazao je da se neće ukidati ZET-ova karta po cijeni od četiri kune za pola sata vožnje te najavio da će od Nove godine, a možda i prije, uvesti novu ZET-ovu kartu za sat vremena vožnje koja će koštati “malo manje od osam kuna”.

Objasnio je da im je osnovni cilj smanjenje priljeva automobila u grad i stimuliranje javnog prijevoza, pa i po cijeni da manje uprihoduju novaca u ZET-u i proračunu. Grad će to subvencionirati jer Zagrepčani se moraju voziti javnim prijevozom, rekao je.

Ponovio je da će parkiranje plaćati svi sukladno mjestu gdje stanuju i zonama i cijenama koje utvrde jer žele napraviti pravedan sustav naplate parkiranja u svim zonama u gradu. I to je poanta cijele priče, rekao je te najavio da bi  novi sustav naplate parkiranja trebao biti uveden od Nove godine.

Bandić: Očekujem da će ‘proći’ rebalans gradskog proračuna

Na pitanje novinara kakvi su odnosi unutar vladajuće skupštinske koalicije i očekuje li da će na sutrašnjoj sjednici Gradske skupštine dobiti i podršku Neovisnih za Hrvatsku za predloženi rebalans gradskog proračuna, Bandić je ocijenio da su “odnosi normalni” te očekuje da će proračun proći.

A na pitanje jesu li odnosi unutar koalicije normalni i unatoč bistama, Bandić je poručio da je “Drugi svjetski rat stvarno završio”.

Bandić je, upitan postoji li način da se zaštiti bista Ive Lole Ribara od šaranja, rekao kako je jučer prošao onuda dva puta i nije vidio da je zašarana, ali da je ispred biste Ive Lole Ribara vidio ruže, karanfile i cvijeće.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply