Gradski SDP neće podržati rebalans proračuna na sjednici Skupštine

Gradski SDP neće podržati rebalans proračuna na sjednici Skupštine

Gradski SDP najavio je u utorak da neće podržati prijedlog izmjena i dopuna zagrebačkog proračuna na sjednici zagrebačke Skupštine koja će se održati u četvrtak, 26. listopada, neprihvatljivim ocijenivši da se njime povećavaju stavke za plaće u gradskim uredim, a kapitalni objekti poput škola, vrtića, domova zdravlja i ustanova socijalne skrbi, žičare i obnove fasada ostaju zaboravljene.

“Više od 70 posto proračunskih sredstava je iz poreza na dohodak i prirez, ostalo su komunalne naknade, odnosno doprinosi. Kada uzmete s čime Grad raspolaže – dva posto je maksimum što ostvari od upravljanja imovinom. Sa smanjenjem koje je u prijedlogu izmjena i dopuna proračuna vidljivo je da se samo tri posto ulaže u negospodarske objekte, odnosno ono što čini kvalitetu života Zagrepčana. Građani ne dobiju niti pet posto sredstava za razvoj Zagreba, ono što su dali kako kroz dohodak, prireze i poreze, tako i kroz razne naknade, odnosno doprinose.  U tom smislu nećemo podržati ovakav rebalans proračuna”, kazao je na konferenciji za novinare v.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a Saša Molan.

Naveo je da se izmjenama i dopunama proračuna za 30 posto smanjuju sredstva za izgradnju i opremanje komunalne infrastrukture, a s druge strane, dodao je, Zagrebački holding došao je do samo deset posto realizacije investicija u ovoj godini.

Deset gradskih ureda povećava plaće za zaposlene, najveće povećanje u uredu gradonačelnika

“Mislim da su brojke dovoljan pokazatelj zašto Skupština u četvrtak ne bi trebala prihvatiti ovaj rebalans proračuna gdje se s jedne strane povećavaju stavke za plaće, doprinose, naknade na plaću, a s druge strane kapitalni objekti, škole, vrtići, domovi zdravlja i ustanove socijalne skrbi, žičara i obnova fasada ostaju zaboravljene u 2017.”, kazao je predsjednik Foruma mladih zagrebačkog SDP-a i gradski zastupnik Matej Mišić.

Istaknuo je da deset gradskih ureda ovim rebalansom proračuna povećava plaće za zaposlene u svojim uredima, a jedan od tih ureda u kojem je najveće povećanje plaće je ured gradonačelnika. “Dodatnih 4,15 milijuna kuna od ukupno 11 milijuna kuna, koliko se  se povećavaju za plaće gradskih ureda, odlazi u ured gradonačelnika. Smatramo to neprihvatljivim i to je jedan od razloga što ne možemo podržati ovaj rebalans proračuna, naglasio je.

Naveo je da se ovim rebalansom proračuna sredstva za žičaru, samo mjesec dana nakon gradonačelnikova obećanja da će biti puštena na Silvestrovo 2018. – smanjuju za 90 posto, s početnih  50 milijuna kuna na pet milijuna kuna. “Pitanje je hoće li i tih pet milijuna kuna biti realizirano, budući da smo prilikom izvršenja proračuna mogli vidjeti da je samo 800.000 kuna realizirano u prvih šest mjeseci ove godine”, dodao je.

Rebalansom se, kazao je, smanjuju i sredstva za obnovu pročelja višestambenih zgrada za 90 posto, s 30 milijuna kuna, na samo tri milijuna kuna.

Odnos gradonačelnika prema zdravstvu, školstvu, predškolskoj djeci spušten na nižu razinu

Mišić je naveo da se rebalansom proračun za kapitalna ulaganja smanjuje za 90 milijuna kuna, odnosno za 29 posto te umjesto prvotnih 312 milijuna kuna sada iznosi 222 milijuna kuna, ocijenivši da je odnos gradonačelnika prema zdravstvu, školstvu, predškolskoj djeci spušten na dodatno nižu razinu.

Najgorom je ocijenio situaciju sa školskim ustanovama, čiji je proračun, kazao je, ovim rebalansom proračuna smanjen za 40 posto, odnosno sa 109 milijuna kuna na 65,2 milijuna kuna. Skupštinska većina će, dodao je, u četvrtak izglasati i dodatno smanjenje od deset posto za objekte predškolskih ustanova.

Naveo je da je za zdravstvene ustanove predviđeno 51,4 milijuna kuna, a rebalansom se smanjuje za ukupno 52 posto.

Krucijalnim problemom je ocijenio gospodarenje otpadom i zaštitu voda, jedne od stavki koja, kaže, ostaje zaboravljena ovim rebalansom i očekuje ih manjak od 31,4 milijuna kuna.

Mišić je naglasio da je Klub gradskih zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez zajedno sa Klubom zastupnika lijevog bloka, Klubom gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i Hrvatske socijalno – liberalne stranke i Klubom gradskih zastupnika Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika uputilo na sjednicu zaključak vezan za kolokvijalno poznat “lex šerif”. Njime pozivaju Vladu da povuče navedeni prijedlog iz daljnje procedure i u potpunosti odustane od ovakvih izmjena.

“Naš je dojam da se ovdje radi o nekom obliku političke trgovine i vraćanja usluga između HDZ-a i Milana Bandića. Usvajanjem predloženih izmjena zakona došli bismo u situaciju gdje bi gradonačelnici, općinski načelnici i župani postali nesmjenjivi”, upozorio je.

Gradski SDP protivi se i gradonačelnikovoj ideji uvođenja naplate parkiranja u cijelom gradu, što bi po njihovim proračunima donijelo gubitke od 25 milijuna kuna, a jedinu korist imali bi oni koje bi Bandić zaposlio kao nove kontrolore parkinga.

Tekst: HINA

Foto: Arhiva/ZNA/Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply