ANDRIJA MIKULIĆ: Odnos koalicijskih partnera u Gradskoj skupštini je jako dobar i kvalitetan

ANDRIJA MIKULIĆ: Odnos koalicijskih partnera u Gradskoj skupštini je jako dobar i kvalitetan

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) istaknuo je u utorak da je odnos koalicijskih partnera u Skupštini jako dobar i kvalitetan.

“Dosta je ovih dana u medijima bilo riječi o tome da se svelo sve na odnos koalicijskih partnera u Skupštini grada Zagreba. Ja vam moram reći da je taj odnos jako dobar i kvalitetan”, rekao je Mikulić na konferenciji za novinare u povodu predstojeće sjednice Gradske skupštine koja će se održati u četvrtak, 26. listopada.

Na pitanje o njegovom stavu oko takozvanog “lex šerif” kazao je da će se na sjednici o tome raspravljati, ali i istaknuo kako Gradska skupština o tome nema nikakve ingerencije jer je to nacionalna razina. Žao mu je da su se svi fokusirali samo na ovlasti gradonačelnika i načelnika jer taj zakon rješava puno više stvari.

Na pitanje postoji li opasnost da neće imati većinu u Gradskoj skupštini ako se Neovisni za Hrvatsku priklone Lijevom bloku, Mikulić je podsjetio da imaju potpisan sporazum o suradnji te se nada da ukoliko se neke stvari budu događale, da su toliko ozbiljni da će prije toga sjesti kao koalicijski partneri i razgovarati. “Koliko ja znam, ja takvih informacija nemam”, rekao je.

Komentirajući najavu gradonačelnika Milana Bandića o uvođenju naplate parkiranja u cijelom gradu, Mikulić je ponovio da niti jedno poskupljenje nije dobro, te rekao kako se nada da će se oko toga sjesti i razgovarati. “Možemo preraspodijeliti s nekih pozicija nešto, a ne da idemo samo na teret poreznih obveznika. Nije dobro”, rekao je.

Najavio je da će na skupštinskoj sjednici u četvrtak biti 32 točke dnevnog reda, a među njima je i rebalans gradskog proračuna. Istaknuo je da je njegov stav da treba skratiti vrijeme trajanja sjednica jer kada se “raspravlja dugo u noć” pada koncentracija i kvaliteta sjednice. Najavio je da će razgovarati s predstavnicima Klubova i predložiti zastupnicima da ukoliko sjednice koje počinju u 9 sati ujutro budu trajale duže od 19 ili 20 sati navečer toga dana, da se prekinu i nastave drugi dan, jer će se dobiti na brzini i kvaliteti, a apsolutno nikakvih dodatnih troškova neće biti.

Što se tiče rebalansa, rekao je da se po analizi prijedloga rebalansa kapitalna ulaganja u društvene djelatnosti smanjuju sa 313 na 223 milijuna kuna. Podsjetio je da se u prosincu 2016. donosio proračun za 2017. u iznosu od 7,5 milijardi kuna te je HDZ sa svojim koalicijskim partnerima imao amandmane u iznosu od 202 milijuna kuna za neke kapitalne investicije na koje Zagrepčanke i Zagrepčani čekaju godinama, kao što su sljemenska žičara, remetinečki rotor, sportska dvorana u Granešini, Dom zdravlja u Španskom i mnogi drugi.

Mikulić je poručio kako je ključno da sve ono što je ugrađeno amandmanski u proračun za 2017. ide dalje. Rekao je da su ti projekti započeli i iz objektivnih razloga su, zbog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, neki od njih zastali.

Rekao je da je interes Zagrepčanki i Zagrepčana iznad stranačkog interesa te da HDZ i partneri ne odustaju u vezi investicija, projekata od najveće koristi i interesa za građane u što spadaju vrtići, škole, dvorane, kulturni objekti te objekti socijalne i zdravstvene skrbi.

Za sljemensku žičaru Mikulić je istaknuo kako su dogovorili da ostane pet milijuna kuna u ovoj fazi.

Na pitanje kako komentira što je najveće “rezanje” od 50 milijuna na pet milijuna kuna za sljemensku žičaru Mikulić je kazao da oni koji su predvidjeli na toj poziciji taj iznos od 50 milijuna kuna bi trebali odgovarati na ovo pitanje. “To nije dobra poruka prema građanima, a s druge strane, tih 50 milijuna kuna se nije moglo do kraja godine realizirati. Procjena je da se može realizirati pet, a ovih 45 se preraspodijelilo na pozicije gdje su stvoreni preduvjeti da bi se nešto realiziralo”, objasnio je.

Podsjetio je da bi žičara trebala biti završena do kraja 2018., te da prema obećanjima koje imaju preduvjeti za žičaru će se rješavati u sljedećih nekoliko mjeseci i onda će se ići u realizaciju projekta.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply