32. Gavelline večeri – “Magic Evening” i “Tesla Anonimus” u četvrtak i petak u Gavelli

32. Gavelline večeri – “Magic Evening” i “Tesla Anonimus” u četvrtak i petak u Gavelli

Festival najboljih domaćih i regionalnih kazališnih ostvarenja protekle godine 32. Gavelline večeri, koji se održava u Zagrebu,  do 21. listopada, ugostit će danas navečer na pozornici zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle Teatar &TD s predstavom “Magic Evening”, dok će dan poslije, u petak, predstavu “Tesla Anonimus” odigrati i domaćin Gavella.

Predstava “Magic Evening”, koju će festivalska publika moći pogledati u četvrtak 12. listopada, autorski je projekt redateljsko-dramaturškog tandema Anice Tomić i Jelene Kovačić najavljen kao “zanimljiv kazališni postupak poigravanja unutarnjim međuljudskim odnosima, propitujući granice ljudskog ponašanja i konvencije”.

“Sasvim obična večer. Dva para u jednom stanu. Dobra večera i nekoliko boca alkohola. Puno razgovora o svemu i ničemu. O politici, umjetnosti, krizama, križevima, promašenim ljubavima i Vivaldiju. I onda, odjednom, jedan sasvim banalan, možda samo slučajan događaj koji će ih zaustaviti, koji će samo na trenutak prekinuti tu magičnu večer. Banalan događaj koji će postaviti možda sasvim banalno pitanje: čega se bojite?”, stoji u najavi.

Glumački četverolist čine Ivana Krizmanić, Nataša Kopeč, Marko Makovičić i Marko Petrić. Autor glazbe je Nenad Kovačić, a scenografkinja i kostimografkinja Anica Tomić.

Festivalski se program u petak 13. listopada nastavlja izvedbom hvaljene Gavelline predstave “Tesla Anonimus”, autora koncepta i redatelja Filipa Šovagovića, u čijem je središtu veliki hrvatski izumitelj Nikola Tesla, a koju je kritika opisala kao “sinesteziju glasova, igre svjetla i tame, glumačkih tijela, pokreta, glazbe, tišine i dramske napetosti”.

Polazeći od činjenice da je Teslin doprinos civilizaciji i čovječanstvu istovremeno prepoznat i prilično nepoznat, u predstavi Šovagović nastoji rasvijetliti neke manje znane događaje vezane uz život i rad tog izumitelja, u uvjerenju da Tesla većinu svojih izuma nije otkrio javnosti.

“Razmišljajući o posljedicama Teslina rada te o utjecaju njegovih otkrića na svijest ljudi i razvoj društva, ponekad se pitam nije li Tesla možda pogriješio u nastojanjima da svijet učini boljim, jer su upravo izumi koje nam je ostavio i za koje je smatrao da bi trebali biti dostupni svakome od nas, htio on to ili ne, završili u rukama glavnih svjetskih industrijskih magnata koji pod egidom ‘napretka’ ostvaruju sve veći profit za sebe, čineći razlike između bogatih i siromašnih još većima”, kazao je Šovagović o predstavi.

“Gotovo sam siguran da je i sâm Tesla u jednom trenutku to morao shvatiti te da je većinu svojih izuma ostavio ‘za sebe’, ne dokumentirajući ih. U toj konstelaciji odnosa, moguće je Teslu prikazati kao istinskog heroja vremena”, dodao je.

Scenografkinja je Veronika Radman, kostimografkinja Marita Ćopo, autor videa Ivan Marušić Klif, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik. Glazbu su osmislili Filip Šovagović i Fadil Abdulov Fafa, koji ju i sviraju.

Igraju Marko Petrić (Nikola Tesla), Andrej Dojkić (Dane Tesla, Thomas Alva Edison, George S. Patton, Antonija Stanišić Šperanda (Alka Tesla, Ann Lizzie Gillespie, Mileva Einstein), Natalija Đorđević (Bakha Tesla, Lucy Dissie, Natalie Alcatraz von Buckingham), Tara Rosandić (Georgina Mandić Tesla, Olga Fox, Mister Krupp, Mileva Einstein 2) i Đorđe Kukuljica (Milutin Tesla, Prof. Melchior Bukowski, George Westinhouse, Adolf Hitler).

Predstava igra na Sceni 121.

32. Gavelline večeri otvorilo je u srijedu gostovanje Hrvatskog narodnog kazališta Šibenik s predstavom “Ljepotica iz Leenanea” u režiji Dražena Ferenčine. Do 21. listopada u kazalištu u Frankopanskoj, na sceni Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) te Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Zagreb, festival donosi deset predstava koje se natječu za festivalske nagrade, te jednu izvan konkurencije, i to, uz šibensko, kazališta iz Zagreba, Rijeke, Splita, Virovitice, te Beograda i Maribora.

Tekst: HINA

Foto: HINA/ Denis CERIĆ /dc

Leave a Reply