Sve je spremno za 44. Ambientu, međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije

Sve je spremno za 44. Ambientu, međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije

Ovogodišnja Ambienta održat će se od 11. do 15. listopada i predstavlja koncepcijski i komunikacijski redizajniranu priču o ideji, dizajnu, arhitekturi i hrvatskoj proizvodnji.

Ove godine će se predstaviti više od 300 izlagača iz 23 zemlje, a organizatori očekuju više od 20 tisuća posjetitelja, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji za novinare na ZV-u.
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je kako je Ambienta važna za hrvatsku drvnu industriju. 

“Drvna industrija je, zajedno s poljoprivredom, jedan od najvažnijih segmenata hrvatskog gospodarstva. Lani smo u drvnoj industriji  imali više od 500 milijuna eura pozitivne vanjskotrgovinske bilance, ove smo godine već blizu 600 milijuna eura”, rekao je Tolušić.

Po njemu, hrvatska je drvna industrija izašla iz kriznih godina te svake godine snažno raste.

Radi se, dodaje, o industriji koja zapošljava 11 posto svih zaposlenih u prerađivačkoj industriji, a naši drvoprerađivači izvoze po cijelom svijetu.
Ministarstvo poljoprivrede drvnoj industriji pomaže i kroz program ruralnog razvoja, kroz koji je ove godine samo za tu industriju osigurano 50 milijuna kuna (nabavka strojeva i ostalo).
Tolušiću je želja drvnu industriju pomicati iz primarne proizvodnje prema proizvodima s većom dodanom vrijednošću.  

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Ivan Škorić rekao je da HGK potpomaže Ambientu sponzorirajući s pola iznosa sajamski nastup za 22 hrvatske tvrtke (ostalo plaćaju sami izlagači).

I Grad Zagreb, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, održavanje Ambiente sponzorira sa 1,3 milijuna kuna. Temeljem tog iznosa, naime, izlagači su dobili popust od 46 posto u odnosu na redovite cijene izlaganja.

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Anja Stojić Deban istaknula je da Ambienta odavno ima brend koji treba razvijati i štititi.

Direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić najavila je četiri tematske cjeline Ambiente – Ambidom, gdje će biti izloženi namještaj, parketi, vrata, prozori i dekori; Ambidesign, prezentaciju dizajnerskih dostignuća domaće industrije namještaja; Ambipro je rezerviran za materijale, opremu i strojeve; a četvrta je cjelina Ambienergo.

Tekst: HINA/ZNA

Tekst: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply