Akademski zbor Ivan Goran Kovačić prima nove članove i sprema se za proslavu 70. rođendana

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić prima nove članove i sprema se za proslavu 70. rođendana

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić prima nove članove – velika godišnja audicija za najpoznatiji hrvatski amaterski zbor održat će se u subotu, 7. listopada i u ponedjeljak, 9. listopada.

Audicija će se održati u 19 sati u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Unska 3, u Zagrebu. Za članstvo nisu potrebni niti glazbena naobrazba niti glazbeno iskustvo, jer zbor Ivan Goran Kovačić je mjesto gdje se potpuni amateri mogu baviti vrhunskom umjetnošću, poručuju iz Zbora.

Novi članovi imat će priliku sudjelovati u izvedbi Hrvatske mise Borisa Papandopula, koju Goranovci planiraju izvesti u sezoni 2017./2018., u povodu 70. obljetnice utemeljenja Zbora.  Riječ je o reprezentativnom vokalnom djelu maestrova duhovnog opusa, nastalom 1938., a praizvedenom 1942., koje često izvode i strani zborovi. Za Hrvatsku misu Goranovci su 1995. dobili prvi Porin, drugog su dobili lani za Mozartov Requiem, izveli su ga sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića.

Posljednjih 70 godina, u, kako to Goranovci vole naglasiti, obiteljskom ozračju, nastaju izvedbe vrhunskog klasičnog repertoara, u suradnji s poznatim orkestrima, dirigentima i solistima, ali i važnim hrvatskim institucijama.

Od značajnijih nastupa u koncertnoj sezoni 2016./2017., Goranovci ističu humanitarni koncert Korak u život, obilježavanje 80. rođendana maestra Kranjčevića, Korizmeni koncert u Zagrebačkoj katedrali, proslavu 50. godišnjice samostalnog umjetničkog rada Radojke Šverko, Carminu Buranu na Trgu kralja Tomislava i na Dubrovačkim ljetnim igrama, koncert na 36. Gričkim ljetnim večerima, otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara.

Tekst: HINA

Foto: ARHIVA/ZNA

Leave a Reply