JUDO GRAND PRIX ZAGREB 2017. : Riner oduševio Zagreb

JUDO GRAND PRIX ZAGREB 2017. : Riner oduševio Zagreb

Završnog dana IJF Judo Grand Prixa Zagreb 2017. nastupilo je pet hrvatskih judoka, a jedinu pobjedu upisao je Marko Kumrić dok su sve oči bile uperene u Francuza Teddyja Rinera koji je osvojio zlato došavši u Zagreb samo s bijelim kimonom.

Mihael Topolovec i Denis Beljić u kategoriji do 90 kg su upisali poraze ipponima u 1. kolu, Marko Kumrić (do 100 kg) je upisao jedinu hrvatsku pobjedu dana, kada je nakon 25 sekundi na ippon bacio Britanca Awiti-Alcaraza. Bila je to odlična najava borbe protiv aktualnog europskog prvaka Azera Mamadova. Mlađi brat Kumrić se odlično držao, pogotovo u prvom dijelu borbe kada je bio aktivniji, natjerao iskusnog Azerbajdžanca na kaznu, ali nije izdržao do kraja. Mamadov je strpljivo čekao svoju priliku i dočekao ju 25 sekundi prije isteka borbe, bacio Splićanina na wazari, a zatim u posljednjim sekundama dovršio posao ipponom.

“Prvom pobjedom sam osvetio brata jer je izgubio od tog Britanca. Protiv Mamadova sam zadovoljan kako sam ušao, bez respekta, dao sam sve od sebe, ali me dočekao na iskustvo i pobijedio”, rekao je Kumrić nakon nastupa.

Prošlogodišnju broncu branila je Ivana Šutalo u kategoriji preko 78 kg, međutim, zapela je već na prvoj stepenici. Francuskinja Bairo pokazala se kao pretvrd orah te je wazarijem, pa ipponom otišla sve do brončane medalje.

Bolji ishod nije upisala niti Tina Radić u istoj kategoriji, ona je protiv Mađarice Karpati na svaki svoj pokušaj naišla na čvrsti gard, a zatim ipponom ispala s Grand Prixa.

Možda i najljepša borba turnira bila je ona između aktualnog europskog prvaka, Srbina Aleksandra Kukolja i svjetskog juniorskog prvaka iz 2014., Brazilca Rafaela Maceda u kategoriji do 90 kg. U vrhunskoj judo predstavi, Kukolj je poveo wazarijem, a na kraju je slavio Brazilac sa 4-3 u wazarijima.

Zagrebačka publika očekivano je najveći interes pokazala prvo svjetsko ime juda, Francuza Teddyja Rinera (+100 kg). Najveća zvijezda juda stigla je u Zagreb samo s bijelim kimonom, jer se kao prvi nositelj u slučaju svih pobjeda stalno bori u bijelom kimonu. Da je tako kojim slučajem izgubio jednu od borbi uoči finala, plavi kimono jednostavno ne bi imao.

To dovoljno govori o samopouzdanju deveterostrukog svjetskog prvaka, kojem je nastup u Zagrebu dio pripreme za Svjetsko prvenstvo u apsolutnoj kategoriji (Maroko, studeni 2017.), s nagradnim fondom od 500 tisuća eura.

Nakon što se u prvom izlasku nije niti pošteno uznojio protiv Marokanca Abdallouija, u četvrtfinalu je svladao Belgijanca Harmegniesa, a u polufinalu Srbina Čuluma. U finalu je išao na jednog od najperspektivnijih judaša svijeta, 19-godišnjeg Austrijanca Hegyija, koji je u polufinalu svladao Japanca Kamikawu (tri kazne) i nakon SP-a u Budimpešti, gdje je pobijedio srebrnog iz Rija, Harasawu, slavio protiv još jedne japanske uzdanice. Hegyi je u borbu za zlato ušao agresivno, bez respekta, natjerao Rinera na kaznu, ali onda i pokleknuo u neiskustvo, što je iskusni Francuz iskoristio za ippon i zlatnu medalju u Zagrebu.

Nedjelja je ponudila i treći trening s olimpijskim pobjednicima, Iliasom Iliadisom i Markom Huizingom, koji je okupio najveći broj zainteresiranih do sad te potvrdio veliko zanimanje za judo u Hrvatskoj.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Daniel KASAP

Leave a Reply