GRADSKA SKUPŠTINA: Torjanac povukao prijedlog zaključka o osudi paljenja Novosti

GRADSKA SKUPŠTINA: Torjanac povukao prijedlog zaključka o osudi paljenja Novosti

Nestranački zastupnik Marko Torjanac povukao je na sjednici Gradske skupštine prijedlog zaključka kojim bi zastupnici osudili čin paljenja glasila Srpskog narodnog vijeća “Novosti” jer se, rekao je,  izmjenama koje je predložila stranka Bandić Milan 365 izbjegava konkretna osuda toga čina.

“Povlačim ovaj prijedlog jer je stranka Bandić Milan 365 skrivajući se iza mogućnosti koje nudi pravilnik Skupštine podmuklo i licemjerno odlučila opstruirati ovu odluku i onemogućiti konkretnu osudu paljenja tjednika ‘Novosti’ te s tim vezanog govora mržnje i huškanja. Stranka je predložila izmjene koje iz teksta zaključka uklanjaju osudu ovog konkretnog čina, izbacujući iz teksta i događaj i žrtvu i počinitelja”, objasnio je Torjanac.

Članovi Autohtone – Hrvatske stranke prava predvođeni Draženom Kelemincem prosvjedovali su u Gajevoj ulici ispred ureda Srpskog narodnog vijeća u subotu, 2. rujna i tada zapalili “Novosti”, a policija je utvrdila da su počinili kazneno djelo javnog poticanja na mržnju i nasilje prema srpskoj manjini.

Torjanac je optužio stranku BM 365 da se služi i podmetanjima kako ne bi došlo do policijskog progona počinitelja, to jest naveli su, kazao je, umjesto adrese Gajeva 7 gdje su novine zapaljene, adresu Trg Petra Preradovića.

“Sramotne izmjene koje ste podmetnuli razotkrivaju vaš pravi odnos prema manjinama i ljudskim pravima, a sam čin prevare s adresom vas kvalificira kao prevarante i podlace, nedostojne posla koji obnašate u ovom domu”, poručio je Torjanac.

Ustvrdio je da su to napravili kako bi zaštitili počinitelja, “marginalnu stranku fašističkih manira, Autohtonu hrvatsku stranku prava i izašli u susret Neovisnima za Hrvatsku Brune Esih i pravom gradonačelniku Zlatku Hasanbegoviću”. Ocijenio je da su Milan Bandić i njegova stranka samo marionete u rukama pet zastupnika Neovisnih za Hrvatsku.

Torjanac tvrdi da su članovi BM 365 i HDZ-a na Odboru za nacionalne manjine podržali zaključak kakav je izvorno predložen.

“Pokazali ste prezir i cinizam prema svima nama, prema institucijama ovog grada i države, a posebno prema manjinama. Prodali ste osudu paljenja pisane riječi, govora mržnje i huškanja za političku trgovinu i poslužili se lažima i lukavošću, a lukavost je, kao što znamo, niži oblik inteligencije i ona, evo, obitava u ovoj Skupštini”, kazao je.

Torjanac je najavio da će zaključak ponovno uputiti na dnevni red Skupštine kada prođe zakonski rok od četiri mjeseca.

Stavljenić-Rukavina: Naš Klub je želio sveobuhvatniji zaključak

Ana Stavljenić-Rukavina, predsjednica Kluba gradskih zastupnika “BM 365-Stranka rada i solidarnosti”, “Stranke međugeneracijske solidarnosti Hrvatske”, “Zelene liste” i “Narodne stranke – Reformisti” izjavila je novinarima da je njihov Klub želio zaključak učiniti “daleko sveobuhvatnijim … i temeljitijim i u smislu ne samo jednog događaja, nego u smislu prevencija svih budućih takvih događaja”.

Kazala je da je Torjanac iznio čitav niz neistinitih navoda. Rekla je, između ostalog, kako u tekstu stoji da Gradska skupština “najoštrije osuđuje svaki govor mržnje, širenje nacionalne netrpeljivosti i huškanje”.

Što se tiče adresa koje o kojima Torjanac govori, Stavljenić-Rukavina je rekla da su govorili o skupu održanom 2. rujna, a ne o samom paljenju “Novosti” i da su zato u zaključak stavili Trg Petra Preradovića, a ne Gajevu ulicu, gdje su Novosti zapaljene.

Mikulić: Pojedini zastupnici govornicu koriste kako bi reklamirali sami sebe

Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) izjavio je novinarima da pojedini zastupnici govornicu koriste kako bi reklamirali sami sebe “bez osnova”. “Otvaraju neke teme koje su za raspravljanje, ali ne na način da vrijeđate druge zastupnike. Neki ljudi nikako da shvate što je Poslovnik. Kada im pustite slobodu i ekstenzivno tumačenje Poslovnika, onda oni to zlorabe. Da to više ne bi bilo, sada ćemo se decidirano držati svakog članka i stavka i to vrlo konkretno”, poručio je predsjednik Gradsks skupštine.

Najavio je da će radi brzine i konkretnosti predložiti Predsjedništvu Skupštine da se ide samo na tri replike kada se netko javi u ime predlagatelja. Svoj prijedlog ocijenio je umjerenim, dobrim i kvalitetnim rješenjem.

Na sjednici Gradske skupštine nije prihvaćen Torjančev prijedlog kojim se zahtijeva od Ministarstva unutarnjih poslova da provede istragu, identificira počinitelje i poduzme zakonske radnje u vezi ploče s imenom Trga maršala Tita, za koju je u medijima 16. kolovoza objavljeno da se našla u zagrebačkom kafiću u neposrednoj blizini Trga čiji je vlasnik, kako je sam izjavio, skinuo ploču te ponudio Hininom fotoreporteru da je snimi.  Za taj prijedlog je bilo 15 zastupnika, protiv njih pet, a suzdržano 20 zastupnika.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply