GRADSKA SKUPŠTINA: Nagrada Luka Ritz učenicima Luki Gnjidiću i Patriciji Marelja

GRADSKA SKUPŠTINA: Nagrada Luka Ritz učenicima Luki Gnjidiću i Patriciji Marelja

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak su jednoglasno donijeli odluku da se “Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost” dodijeli učenicima Luki Gnjidiću i Patriciji Marelja.

Luka Gnjidić je učenik Osnovne škole Dragutina Domjanića.

U zaključku Gradske skupštine se ističe da je Luka Gnjidić odličan i svestran učenik koji svojim primjerom svjedoči kako težiti dobrome. Uvijek je na strani slabijega, što svakodnevno pokazuje pomažući svojem razrednom kolegi, “drukčijem” dječaku, i zalažući se za njega. Ističe se i tolerantnošću prema svim učenicima, a njegov je razred zbog toga postao mjesto tolerancije. Prvi pomaže u rješavanju problema, ali nikad svađom ili nasiljem, već razgovorom. Ne isključuje druge i “drukčije” iz igre ili grupe, ne omalovažava ih, ne vrijeđa niti im se ruga. Prema svim učiteljima, učenicima i djelatnicima škole odnosi se s poštovanjem, pristojan je i otvoren u komunikaciji te uvijek spreman na suradnju. Osim što više nego uspješno ispunjava školske obveze te pomaže drugima, bavi se i sportom. Član je Hrvatskoga akademskog mačevalačkog kluba Mladost te na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima u oba oružja, maču i floretu, postiže izvrsne rezultate. Stoga je već treću godinu zaredom prepoznat kao jedan od potencijalnih kandidata za program Perspektivnih mačevalaca Grada Zagreba. Iako je mnogo puta i sam doživio kritiku i ruganje zbog pomaganja “drukčijima”, njega to nije obeshrabrilo.

Patricija Marelja, učenica Prirodoslovne škole Vladimira Preloga svojim radom, marljivošću i plemenitošću utječe na odnose među mladima u lokalnoj zajednici čineći društvo pravednijim, tolerantnijim i ljepšim.

U zaključku Gradske skupštine se ističe da Patricija Marelja aktivno sudjeluje u radu Volonterskoga kluba škole čija je predsjednica te samostalno vodi školsku plesnu skupinu. Usmjerena je prema pomoći bolesnima, starijima, nemoćnima, mladima s problemima, učenicima s posebnim potrebama, obiteljima u potrebi, stradalima u poplavi (Gunja), izbjeglicama iz Sirije (humanitarni projekt Are you Syrious?). Uključuje se u humanitarne akcije kojima se prikupljaju novac i potrepštine za oboljele i socijalno ugrožene, a i sama pokreće takve akcije u školi. Zapažena je zbog svojeg angažmana u humanitarnim akcijama jer u njih ulazi sa srcem i iskrenom željom da pomogne drugima. Želeći pomoći mladima s problemima, surađuje s Plavim telefonom na projektu “Mladi u prevenciji ovisnosti”. Ljubav prema svakom živom biću  pokazuje i kontinuiranim volontiranjem u udruzi Noina Arka gdje pomaže napuštenim životinjama. U školi nesebično prenosi svoje znanje i iskustvo školskoj ekipi Prve pomoći u pripremama za natjecanje te plesnoj skupini. Razredni kolege i profesori ističu njezinu dobrotu, osjećaj za pružanje pomoći, a zbog svoje predanosti i ljubavi prema svakom čovjeku putokaz je mladim ljudima prema društvu humanosti i tolerancije.

Nagrada “Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost” dodjeljuje se na Međunarodni dan tolerancije, 16. studenoga.

Tekst: HINA

Foto: ARHIVA/ZNA/Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply