GRADSKA SKUPŠTINA: Prekid sjednice zbog, nedostatka kvoruma

GRADSKA SKUPŠTINA: Prekid sjednice zbog, nedostatka kvoruma

Kod pojedinačne rasprave zastupnice Brune Esih, na prvu točku dnevnog reda, Prijedlog razvojne strategije Grada Zagreba za razdoblje do 2020. godine, većina gradskih zastupnika napustilo je sabornicu, i zbog nedostatka kvoruma sjednica je prekinuta.

Raspravu oko te točke obilježio je verbalni obračun ‘ekstremno desnih’ i ‘radikalno lijevih’ oko pitanja je li bolji termin “rodna i spolna” ili samo “spolna” ravnopravnost.

Rada Borić (Nova ljevica) upozorila je da je Bandić u “pet do 12” predložio izmjene prijedloga strategije tako da je iz njega izbacio rodnu ravnopravnost. U pisanom obrazloženju zašto je izbacio termin “rod”zagrebački gradonačelnik Bandić, koji nije prisustvovao raspravi, naveo je da je riječ “o terminološkom usklađivanju pojmova s Ustavom i Zakonom o ravnopravnosti spolova”. Borić pak smatra da je riječ “o Bandićevu dodvoravanju radikalnoj desnici koja protiv pojma ‘rod’ provodi kampanju”.

Hasanbegović: Osobo Borić, no pasaran! Borić: sutra će nestati i nacionalne manjine

“Ovo je pokušaj penetracije rodne ideologije u strateški dokument, a takva ideološka kolonizacija neće proći ni u kojem obliku”, uzvratio joj je Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku, poručivši Radi Borić “osobo Borić, no pasaran!” Borić je replicirala i istaknula kako je vidljivo da se Bandića ponovno ucjenjuje.

“Zabrinjavajuće je da se ovdje preko noći nešto pokušava švercati. Sutra će tako iz dokumenata nestati i nacionalne manjine. Ako nas već vraćate u feudalizam nemojte nas vraćati u Srednji vijek”, ustvrdila je Borić i podsjetila da se pojam roda koristio u strategijama, akcijskim planovima prijašnjih godina.

Tomislav Tomašević iz Zagreb je naš! ironično je poručio Hasanbegoviću da mu je drago što zna (Hasanbegović) raspravljati i o nečemu što nisu ulične ploče.

“Gradonačelnika sada ovdje nema, ali nema veze jer je tu drugi gradonačelnik”, kazao je Tomašević aludirajući na položaj Hasanbegovića unutar koalicije s Bandićem. Ustvrdio je kako je “jasno da je riječ o Bandićevu pogodovanju Neovisnima za Hrvatsku. Mene zanima stav HDZ-a koji je na Vladi usvojio Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2017. do 2020. godine u kojima se koriste pojmovi poput rodna ideologija.

Tomašević je postavio i pitanje – “kako to može proći na nacionalnoj razini, a ne može na lokalnoj”.

Razvojna strategija Grada Zagreba za razdoblje do 2020., koju je predložio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, prihvaćena je  većinom glasova (26 za i 19 protiv).

Tekst: ZNA/HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

 

Leave a Reply