Kožić predlaže povećanje proračuna Zagrebačke županije za 21 milijun kuna

Kožić predlaže povećanje proračuna Zagrebačke županije za 21 milijun kuna

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić  predstavio je prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu, kojim se planira njegovo povećanje za 21 milijun kuna, a utrošio bi se za razvoj poduzetništva, opremanje škola, vatrogastvo i ulaganje u ceste.

Tako bi proračun Zagrebačke županije, što uključuje izvorni proračun županije i proračunske korisnike, iznosio 623,9 milijuna kuna, odnosno bio bi za 3,46 posto veći od originalnog proračuna.

Kako se navodi u priopćenju, tim prijedlogom izvorni proračun županije povećao bi se za 1,03 posto, ili za 3,5 milijuna kuna, na ukupno 346,7 milijuna kuna.

Predstavljajući rebalans, Kožić je kazao da je u prvih osam mjeseci 2017. godine Zagrebačka županija ostvarila prihode u izvornom proračunu od 208,87 milijuna kuna, što je za 23,14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

“Ono što je standard u Zagrebačkoj županiji već 17 godina ostaje i dalje, a to su izbalansirani prihodi i rashodi”, istaknuo je Kožić, dodavši kako se ne troši niti lipa više od onog što se uprihodi.

Naveo je da je krajem travnja ove godine raspisan natječaj za dodjelu potpora za poticanje razvoja poduzetništva za 2017. godinu vrijedan 3,2 milijuna kuna.

“Rebalansom predlažemo da se sredstva za ovu namjenu povećaju za 123,63 posto tj. za dodatnih 4,02 milijuna kuna. Ukoliko Skupština prihvati ovakav prijedlog, većina poduzetnika koja se javila na natječaj, naravno uz uvjet da imaju potrebnu dokumentaciju, dobit će sredstva od županije”, rekao je zagrebački župan.

Kako bi se potaknuo ostanak mladih na ruralnom području, rebalansom se predlaže povećanje sredstava u Upravnom odjelu za poljoprivredu za izgradnju i uređenje infrastrukture na ruralnim područjima za dodatnih 2,25 milijuna kuna, tako da bi ukupni iznos za 2017. godinu za tu namjenu iznosio 7 milijuna kuna.

Kožić je podsjetio je da Zagrebačka županija ima najveći broj obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava (OPG) u državi te je druga po broju OPG-ova u vlasništvu mlađih od 40 godina.

U Upravnom odjelu za prosvjetu, za kojeg se već uobičajeno izdvaja oko 40 posto izvornog proračuna, planira se povećanje sredstava za 0,3 posto, na ukupno 133,19 milijun kuna.

“S obzirom da dokumentacija za neke projekte nije realizirana dinamikom koju smo planirali, smanjujemo sredstva za izgradnju dvije škole i jedne dvorane, međutim ti projekti će se svakako realizirati i bit će planirani u proračunu za iduću godinu”, pojasnio je Kožić.

Naglasio je da se sredstva povećavanju za dogradnju OŠ Bistra za 820.000 kuna, ali i da se za 2,1 milijun kuna povećavaju sredstva za opremanje škola, dok je za tekuće investicijsko ulaganje planirano povećanje za 3,5 milijuna kuna.

Gradovima i općinama dodijelilo bi se dodatnih 1,6 milijuna kuna za sanaciju nerazvrstanih cesta, što bi ukupno za ovu godinu iznosilo 7,3 milijuna kuna, te dodatnih 600.000 kuna za projekte odvojenog prikupljanja otpada, tj. ukupno 1,27 milijuna kuna.

Prijedlogom rebalansa predviđa se i povećanje sredstva za udruge civilnog društva (za 1,5 milijun kuna), ulaganje u medicinsku i laboratorijsku opremu Doma zdravlja Zagrebačke županije (za milijun kuna) te za rad Vatrogasne zajednice (za 590.000 kuna, čime bi ukupan iznos bio 3,4 milijuna kuna).

Konačnu odluku o prijedlogu rebalansa donijet će Županijska skupština na sjednici u petak, najavljuje se u priopćenju.

Iz Zagrebačke županije najavljuju i da će na Županijskoj skupštini biti predstavljen i rebalans Županijske uprave za ceste, koja također planira povećanje prihoda.

Tako se planira povećanje sredstva za redovito održavanje cesta za 4,9 milijuna kuna, na ukupno 41,6 milijuna kuna, a sredstva za građenje i rekonstrukciju cesta za 19 milijuna kuna, na ukupno 52,9 milijuna kuna.

Tekst: HINA

Foto: Mario Ćužić

Leave a Reply