Na Jarunu 23. rujna počinje Europski tjedan sporta

Na Jarunu 23. rujna  počinje Europski tjedan sporta

Bogat program nadolazećeg Europskog tjedna sporta koji će se od 23. do 30. rujna održati diljem Hrvatske predstavljen je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u KC Dražen Petrović.

Ovu veliku sportsku manifestaciju organizira Središnji državni ured za šport s ciljem poticanja građana svih dobi i stupnja fizičke pripremljenosti na bavljenje sportom i tjelesnom aktivnošću, a započet će službenim otvaranjem na zagrebačkom Jarunu u subotu, 23. rujna. Uz moto #BeActive, Europski tjedan sporta provodi se u Hrvatskoj treću godinu zaredom na inicijativu Europske komisije.

Za posjetitelje će na Jarunu tijekom cijele subote, od 11 do 18 sati, po uzoru na sportsko selo biti postavljeni sportski tereni. Građani će moći isprobati više od 30 vrsta sportova, uključujući nogomet, košarku, tenis, ragbi, hokej na travi, veslanje, streljaštvo, atletiku, ali i capoeiru, parkour, judo, dizanje utega, mačevanje, penjanje po stijeni i mnoge druge, te pronaći onaj koji najbolje odgovara njihovim i interesima i potrebama njihove djece.

Posjetitelje očekuju i razne vrste grupnih fitness, plesnih i zabavnih treninga, kao i korektivna gimnastika, terapijske vježbe i vježbe za pravilno držanje. Cilj je ovog događanja sport učiniti jednako dostupnim svima, stoga će i za osobe s invaliditetom biti prezentirani sportovi poput sjedeće odbojke, šaha za slijepe, atletike, boćanja i stolnog tenisa. Sportski stručnjaci početnike će uvesti u svijet sporta i rekreacije, a već aktivni građani moći će potražiti dodatne savjete i testirati svoje sportske vještine.

Također će se besplatno mjeriti krvni tlak, indeks tjelesne mase i udio masnoće u tijelu, moći će se dobiti informacije o dobrobitima tjelesne aktivnosti za zdravlje te zdravoj prehrani, koju će građani moći i kušati. Poseban će kutak biti namijenjen i djeci, a posjetitelji će zasigurno uživati i u letačkom programu u organizaciji Zagrebačkog zrakoplovnog saveza.

-Kao i za neke druge stvari u životu, tako nam je i za bavljenje sportom često potreban poticaj. Europski tjedan sporta pruža nam upravo takav poticaj, stoga pozivam sve da 23. rujna dođu na Jarun, odaberu sport za sebe te tako učine nešto dobro za svoje tijelo i duh. Imajući na umu nedavno objavljenje rezultate istraživanja Središnjeg državnog ureda za šport koji pokazuju da čak 62 % građana nije aktivno, nadam se da će mnogi među njima iskoristiti ovu priliku da promijene svoje navike vježbanja i ove negativne trendove. Cijeli ćemo Tjedan posvetiti sportskim aktivnostima s ciljem da njegov završetak zapravo bude tek početak aktivnijeg i zdravijeg života kojeg će građani nastaviti tijekom cijele godine. – rekla je  državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić.

Europski tjedan sporta službeno će biti zatvoren u Vukovaru 30. rujna. Građane očekuje program od 9 do 14 sati koji će uključiti niz turnira, biciklijadu, jutarnju tjelovježbu i druge sportske aktivnosti.

Na predstavljanju programa Europskog tjedna sporta sudjelovali su i Martina Jeričević, voditeljica Službe za šport djece i mladih, lokalni šport i stručne kadrove Središnjeg državnog ured za šport, Mario Mlinarić, kineziolog i nutricionist, Sandra Paović i Maida Arslanagić, sportašice i ambasadorice projekta, te bend Pravila igre koji podržavaju inicijativu.

Podršku projektu također su pružili ambasadori košarkaši Dario Šarić i Antonija Mišura te veslač Damir Martin, kao i drugi uspješni sportaši hrvatska košarkaška reprezentacija, KK Cibona i KK Cedevita, RK PPD Zagreb, hrvatska skijaška reprezentacija, jedriličar Šime Fantela, bivši veslač Branimir Vujević, taekwondoašica Iva Radoš i kondicijski trener Pero Kuterovac. U projekt su se uključile i osobe iz javnoga života, uključujući glazbenike Damira Kedžu i Bojana Jambrošića, voditeljice Mirnu Maras i Ivanu Mišerić, te glumicu Miju Anočić Valentić.

Navedenim aktivnostima Europski tjedan sporta želi zahvatiti djecu, školarce, studente, radno aktivne, umirovljenike te osobe s invaliditetom. Za svakoga će biti ponešto, a više informacija kako se uključiti pronađite na www.europski-tjedan-sporta.hr.

Foto: HINA

 

 

Leave a Reply