Max Emanuel Cenčić u HNK-u Zagreb slavi 35 godina umjetničkog djelovanja

Max Emanuel Cenčić u HNK-u Zagreb slavi 35 godina umjetničkog djelovanja

Istaknuti hrvatski kontratenor Max Emanuel Cenčić, smatran jednim od najznačajnijih i najsvestranijih kontratenora današnjice, obilježit će 35 godina umjetničkoga rada svečanim koncertom u četvrtak 21. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu, mjestu na kojemu je prije tri i pol desetljeća započeo svoj profesionalni rad.

Tom prilikom Opera HNK Zagreb izvest će svečanu koncertnu izvedbu “Orfeja i Euridike” Christopha Willibalda Glucka pod ravnanjem maestra Nikše Bareze.

Na konferenciji za medije održanoj u HNK-u Zagreb, Cenčić je kazao kako se izuzetno veseli susretu sa zagrebačkom publikom upravo 21. rujna, kada mu je rođendan, istaknuvši kako mu je taj koncert prekrasan rođendanski dar.

Intendantica HNK-a Zagreb Dubravka Vrgoč izjavila je kako joj je iznimno zadovoljstvo što je svjetski slavan kontratenor odlučio važnu obljetnicu obilježiti upravo u tome teatru, mjestu na kojem je učinio svoje prve profesionalne korake.

Cenčić je dugo izbivao iz Hrvatske te su i danas njegovi nastupi u Hrvatskoj rijetki, a najavljeni koncert u HNK-u Zagreb za njega je, kako je rekao, izuzetno emotivno iskustvo.

“Danas, poslije 35 godina, vraćam se na daske pozornice koja je za mene nekoć predstavljala cijeli svijet. Naravno da mi je kao djetetu bilo nevjerojatno uzbudljivo nastupati u opernom kazalištu. No, to nije jedini razlog! Već kao četverogodišnjak došao sam u zagrebački HNK i zaljubio se u glazbu, pozornicu, kazalište, balet itd. Cijeli ansambl HNK-a za mene je bio poput čarobnoga otoka na koji sam svakodnevno kao opijen dolazio pratiti probe i premijere”, rekao je Cenčić.

Maestro Bareza, ravnatelj Opere HNK Zagreb, naglasio je kako niti jedna opera nije doživjela toliko “prekrajanja” kao “Orfej i Euridika”, te istaknuo da će hrvatska publika ovaj puta imati izvanrednu priliku pogledati izvornik Christopha Willibalda Glucka.

Naime, izvođena verzija te opere bit će jednaka onoj s praizvedbe 1762. godine u bečkome Burgtheateru, kojom je ravnao sam Gluck. Ova se verzija bitno razlikuje od kasnijih koje su doživjele velik broj obrada, koje je napravio i sam Gluck i neki od kasnijih skladatelja.

Nakon izvedbe bit će organiziran razgovor s Maxom Emanuelom Cenčićem, uz izložbu te video projekcije njegovih najuspješnijih opernih kreacija. Razgovor će voditi glazbeni publicist Zlatko Madžar.

Tekst7Foto: HINA

Leave a Reply