Više od 400 djece sudjelovalo u UNICEF-ovoj dječjoj utrci “Mliječna staza” za osnivanje prve banke humanog mlijeka

Više od 400 djece sudjelovalo u UNICEF-ovoj dječjoj utrci “Mliječna staza” za osnivanje prve banke humanog mlijeka

Više od 400 djece u dobi od tri do deset godina sudjelovalo je u subotu na zagrebačkom Europskom trgu u UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci “Mliječna staza” za osnivanje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj.

Humanitarnu akciju podržala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić koja je, ukazavši na važnost humanog mlijeka u prvim danima djetetova života, rekla da će se osnivanjem takve banke omogućit zdrava prehrana za prijevremeno rođenu djecu i novorođenčad koja iz zdravstvenih razloga nije u mogućnosti primiti majčino mlijeko.

“Svi znamo da je majčino mlijeko, humano mlijeko, najvažnije i najznačajnije i najzdravije mlijeko, odnosno prehrana, u prvim danima svake male bebe”, istaknula je ministrica Murganić.

Napomenuvši kako njezino Ministarstvo podržava sve humane akcije i aktivnosti usmjerene prema djeci i osnaživanju obitelji, Murganić je rekla da UNICEF ima poseban autoritet u Hrvatskoj jer može okupiti različite društvene aktere i resore.

UNICEF po njezinim riječima s Ministarstvom ima dugogodišnju suradnju. Ovih dana počinju s provođenjem programa za jačanje obitelji, za koji je UNICEF osigurao pet milijuna kuna koji će biti usmjerena na jačanje “ne samo ‘pravih obitelji’ nego i na jačanje i educiranje udomiteljskih obitelji, kao i stručnjaka koji rade s jednima i s drugima”.

“Značaj obitelji, značaj zdravog djeteta, mislim da smo svi prepoznali”, rekla je ministrica Murganić, zahvalivši se građanima koji su podržali akciju i donatorima koji će darovati sredstva za osnivanje banke humanog mlijeka.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić očekuje da će prva banka humanog mlijeka profunkcionirati u Zagrebu, pri KBC-u Rebro do kraja 2018.

Zadovoljna je što su se u taj projekt uključili i Vlada, kroz resorna ministarstva, Hrvatski sabor, Ured predsjednice Republike Hrvatske i građani.

“Znači imamo to zajedništvo koje je važno da bi se ovakav projekt realizirao. Zaista očekujem da ćemo se sukladno planu Ministarstva zdravstva iduće godine naći na ovakvom događanju, na otvaranju banke”, rekla je Otmačić.

Dodala je da banke mlijeka postoje diljem Europe pri čemu ih neke zemlje imaju gotovo u svakom većem gradu, a hrvatski stručnjaci osmišljavaju kako će to konkretno funkcionirati u Hrvatskoj.

Objasnila je da će se mlijeko prikupljati od dojilja u rodilištima ili kod kuće nakon čega će proći i potrebnu analizu kako bi bilo sigurno za najmlađe. Banka mlijeka bit će umrežena s rodilištima kojima će dostavljati mlijeko.

Otmačić smatra kako su građani i djeca odazivom na tu akciju pokazali koliko im je važno da Hrvatska dobije takvu banku.

Tekst/Foto: HINA

 

Leave a Reply