Zagrebačka Gradska skupština: Osnivaju se novi gradski uredi

Zagrebačka Gradska skupština: Osnivaju se novi gradski uredi

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine donijeli su u četvrtak odluku o osnivanju novog gradskog Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju, te o razdvajanju Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u tri zasebna ureda, dok se rasprava o točki koja je izazvala najviše zanimanja javnosti – preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, očekuje u kasnim večernjim satima.

 

 

Za odluku o ustrojstvu i diobi gradskih ureda glasovala su 35 zastupnika, 13 ih je bilo protiv, a jedan je zastupnik bio suzdržan.

U Uredu za međugradsku i međunarodnu suradnju, kao novoustrojenom tijelu, obavljat će se poslovi koji se odnose na predlaganje međugradske i međunarodne suradnje Zagreba s odgovarajućim jedinicama i njihovim udruženjima u zemlji i inozemstvu, suradnju s udrugama koje djeluje na području međugradske i međunarodne suradnje, suradnja s međunarodnim institucijama i organizacijama, kao i diplomatskim misijama u zemlji i inozemstvu, suradnju s Hrvatima izvan Hrvatske, poslovi u vezi razvojne suradnje i humanitarne pomoći, te na druge poslove koji su mu stavljeni u nadležnost.

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport podijeljen je u tri zasebna ureda – Gradski ured za kulturu, Gradski ured za sport i mlade i Gradski ured za obrazovanje.

Uredi bi trebali započeti s radom s novom proračunskom godinom 1. siječnja 2018.

Mrak Taritaš: Broj ureda povećan jer su pojedincima obećana pročelnička mjesta

U ime Kluba nezavisnih zastupnika i HSU-a Anka Mrak Taritaš ocijenila je da se ovime očituje potreba za novim pročelnicima jer su pojedincima obećana pročelnička mjesta. “Ništa se neće promijeniti u radu Grada, samo ćemo imati 25 pročelnika. Iz ovog iščitavamo nove pročelnike i urede i zadovoljavanje pojedinačnih interesa”, ustvrdila je.

U ime Kluba gradskih zastupnika nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a Darinko Kosor podsjetio je na riječi zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da se, dok je on živ, samostalnog ureda za kulturu neće biti. “Danas nije ovdje jer ga je sram. To je kao da premijer nije prisutan na predstavljanju novog ministasrtva”, ustvrdio je.

 

Prihvaćena  odluka o novčanoj pomoći za novorođeno dijete

Zastupnici su na sjednici također prihvatili odluku o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta. Visina novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta iznosi 1800 kuna za prvo dijete, što će se isplatiti u dva jednaka obroka tijekom jedne godine, 3600 kuna za drugo dijete, što će se isplatiti u četiri jednaka obroka tijekom dvije godine, te 54.000 kuna za treće i svako daljnje dijete, što će se isplatiti u jednakim godišnjim obrocima tijekom šest kalendarskih godina.

Pravo na novčanu pomoć može ostvariti i koristiti roditelj koji je hrvatski državljanin s neprekidno prijavljenim prebivalištem u  Zagrebu od najmanje pet godina neposredno prije rođenja djeteta za koje se podnosi zahtjev i dalje neprekidno sve do isplate novčane pomoći u cijelosti; ako drugi roditelj ima prijavljeno prebivalište u Zagrebu ili ako je drugi roditelj stranac s privremenim ili stalnim boravkom u Zagrebu, u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno do isplate novčane pomoći u cijelosti.

Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć podnosi se gradskom upravnom tijelu u roku od šest mjeseci od dana rođenja djeteta za koje se podnosi zahtjev.

Zastupnici su na sjednici većinom glasova prihvatili prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju zagrebačkog proračuna za 2016., a donesena je i odluka o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i gradskih zastupnika izabranih s liste grupe birača u 2017.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply