Mikulić: Žao mi je što se ne bavimo temama za poboljšanje kvalitete života građana

Mikulić: Žao mi je što se ne bavimo temama za poboljšanje kvalitete života građana

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić najavio je u ponedjeljak da će se u četvrtak na sjednici Skupštine naći 23 točke te kao najzanimljivije izdvojio one o razdvajanje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u tri zasebna ureda te preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, izrazivši žaljenje što teme poput potonje uzimaju primat, a što se Skupština ne bavi temama za poboljšanje kvalitete života građana.

S obzirom da se u medijima spekulira da se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić želi “otarasiti” petero skupštinara Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića s kojima trenutačno ima tijesnu većinu i složiti novu, Mikulića su novinari upitali je li moguć takav scenarij, na što je on poručio da to treba pitati njega.

“Oko mišljenja gradonačelnika pitajte njega”, kazao je  Mikulić.

Upitan hoće li HDZ ostati u koaliciji s Bandićem ako se Bandić otarasi stranke Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića – Neovisni za Hrvatsku i nađe pet drugih zastupnika, rekao je da imaju sporazum  te da su u njemu stvari i stavovi koje su potpisali.  “Na hipotetska pitanja teško mi je odgovoriti. Ovog trena je u skupštini većina koja je, imamo potpisan sporazum i ne vidim tu problem za funkcioniranje skupštine”, kazao je.

Mikulić je komentirao i prosvjed inicijative “Antifašizam je moj izbor” zbog preimenovanja Trga maršala Tita organizira koji organiziraju u ponedjeljak u 19 sati na Trgu žrtava fašizma, istaknuvši da je ustavno pravo svakoga da prosvjeduje i putem riječi iskazuje javno svoje mišljenje. “Ne vidim ništa loše u tome. S druge strane Skupština grada je ta koja donosi odluku o preimenovanju pojedinih ulica, trgova i naselja. Ukoliko bude dovoljan broj zastupnika i dovoljan broj digne ruku za tu odluku, onda će ta odluka proći, ukoliko ne bude – neće”, poručio je.

Akoo prođe odluka o preimenovanju Trga, Grad će financirati promjenu osobnih dokumenata građanima 

Ako zastupnici donesu odluku o preimenovanju Trga, Mikulić je najavio da će Grad financirati promjenu osobnih dokumenata građanima tog područja.

Na sjednici 31. kolovoza naći će se točke o osnivanje novog gradskog ureda – Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju te razdvajanje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u Gradski ured za kulturu, Gradski ured za sport i mlade i Gradski ured za obrazovanje.

Mikulić je mišljenja da nije dobro imati na jednom mjestu kulturu, obrazovanje i sport.

“Ja to gledam na način – bez obzira što se broj ureda povećava, ako ćemo to staviti na vagu i tom podjelom dobiti transparentniji, jednostavniji i efikasniji sustav, da zaista one djelatnosti dobiju pozornost kakvu zaslužuju, onda mislim da je dobra stvar da se uredi razdvajaju”, kazao je.

Upitan hoće li se netko iz HDZ-a prijaviti na čelno mjesto novih ureda, rekao je da je potrebno prvo vidjeti hoće li odluka proći na Skupštini. “Ako prođe, procedura je da se pročelnici biraju javnim natječajem. HDZ u Zagrebu ima 19.000 članova i sigurno ima educirane kadrove da se mogu baviti vođenjem bilo kojeg ureda u Zagrebu”, poručio je.

Mikulić kaže da želi vratiti dignitet Skupštini. Ide se, kaže, na modernizaciju Skupštine, a među ostalim, to podrazumijeva i uvođenje elektronskog glasovanja za što se namjerava izdvojiti 1,5 milijuna kuna.

Očekuje da se napravi iskorak i oko gospodarskih i drugih tema – Imunološkog zavoda, rješenja prometa, otpada, pitanja Sveučilišne bolnice.

Rekao je i da je s direktoricom Turističke zajednice Grada Zagreba Martinom Bienenfeld razgovarao o opciji da se turistima otvore vrata Skupštine.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply