Kosor: Odgoda sjednice dokaz je da nema sreće u koaliciji Milana Bandića i Zlatka Hasanbegovića

Kosor: Odgoda sjednice dokaz je da nema sreće u koaliciji Milana Bandića i Zlatka Hasanbegovića

Odgodu konstituirajuće sjednice zagrebačke Gradske skupštine s 10 na 13 sati zbog nedostatka kvoruma, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor komentirao je kako nema sreće u koaliciji Milana Bandića i Zlatka Hasanbegovića, dok je predsjednik Foruma mladih zagrebačkog SDP-a i zastupnik zagrebačke Gradske skupštine Matej Mišić ocijenio to neprihvatljivim te najavio da SDP neće podržati predsjednika Skupštine koji će biti predložen.

Konstituirajuću sjednicu zagrebačke Gradske skupštine koja je trebala početi u ponedjeljak u 10 sati, ministar uprave Lovro Kuščević odgodio je za 13 sati, zbog toga što, kako je rečeno, kvorum još nije ispunjen tako da se ne mogu donositi pravovaljene odluke.

Uoči konstituirajuće sjednice Gradske skupštine bilo je najavljeno potpisivanje sporazuma o suradnji stranke Bandić Milan 365 –  Stranke rada i solidarnosti i njezinih partnera, s HDZ-om i Listom grupe birača nositeljce Brune Esih, zbog čega je sjednica i kasnila oko 30 minuta kada je najavljena  njezina odgoda.

Koalicija Bandić i Hasanbegović je drveno željezo, nemoguće je imati većinu

“Mislim da i prošla sjednica i ova odgoda danas ujutro govori da nema sreće u koaliciji Milana Bandića i Zlatka Hasanbegovića. Možda u 13 sati i dođe do formalne većine, samo je pitanje koliko će ona trajati. To je drveno željezo, to su potpuno dijametralni politički stavovi. Nemoguće je imati većinu. Ona tehnički može biti postignuta za par sati, ali to je na štetu svih građana grada Zagreba”, komentirao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor nakon odgode sjednice.

Upitan kako će HSLS glasati po pitanju promjene naziva Trga maršala Tita, rekao je da se o tome danas ne glasa, već o većini, izboru predsjednika Skupštine i potpredsjednika. “Na predsjedniku Skupštine će se manifestirati tko je većina, a tko oporba. Ako bude većina, ona može biti samo Milan Bandić, Zlatko Hasanbegović i HDZ, ako ne, bit će novi izbori”, dodao je.

Kada na dnevni red dođe glasanje o promjeni imena Trga maršala Tita, kazao je da će HSLS glasati kako su glasali 1996., kada je bivši predsjednik te stranke Dražen Budiša glasao za promjenu imena, no prvo će, kaže, pričekati ima li za tu odluku 26 ruku.

“Ako većina ima 26 ruku, onda će i tri naše ruke biti za, ako nemaju te ruke, nećemo u tome sudjelovati i napustit ćemo dvoranu. Sigurno nećemo biti potpora za tu promjenu većini u skupštini”, poručio je Kosor.

U pauzi do konstituirajuće sjednice dogodila se promjena

Branko Lustig stavio je svoj mandat u mirovanje, a umjesto njega zastupničku dužnost obnašat će dr.sc. Vjekoslav Jelić, koji je i u prošlom sazivu bio Skupštinski zastupnik.  Ovom promjenom Milan Bandić, ima 26 ruku za promjenu Trga maršala Tita.

-Nisam želio potpisati sporazum za promjenu imena Trga maršala Tita, a još u subotu sam stavio svoj mandat u mirovanje.-rekao je Branko Lustig.

Mišić: Ova interesno-trgovinska koalicija za nas je apsolutno neprihvatljiva

Predsjednik Foruma mladih zagrebačkog SDP-a i zastupnik zagrebačke Gradske skupštine Matej Mišić kazao je da je za gradski SDP odgoda sjednice apsolutno neprihvatljiva.

“Sjednica je sazvana tri dana ranije, pola sata je 25 zastupnika manjine čekalo, a oni i dalje pregovaraju. Ova interesno-trgovinska koalicija za nas je apsolutno neprihvatljiva. Nećemo podržati predsjednika skupštine kojeg će predložiti”,  poručio je.

Kao još više neprihvatljivim ocijenio je, kako je rekao, nepoštovanje prema izabranima zastupnicima i iz redova SDP-a, HSLS-a, Sandre Švaljek, Zagreb je naš. “Građani sigurno nisu birali. Nisu birali to da živimo u neizvjesnosti dok pate građani”, dodao je.

Tomašević: Rade se veliki ustupci ekstremnoj desnici

Gradski zastupnik, član platforme Zagreb je naš Tomislav Tomašević kazao je da se događa ono na što su cijelo vrijeme upozoravali – rade se veliki ustupci ekstremnoj desnici u Skupštini, oni se time hrane i jačaju i na tome neće stati.

“Možemo samo pretpostaviti da je upravo to sada predmet zašto je sjednica odgođena jer se traže novi ustupci i dalje se ucjenjuje”, dodao je. Kazao je da će za razliku od drugih ostati vjerodostojni te će glasati protiv takve većine.

Podsjetio je na predizborna obećanja i Milana Bandića i Brune Esih koja je, naveo je, rekla da niti pod koju cijenu neće koalirati s gradonačelnikom zbog klijentelizma i korupcije, dok je Bandić, naveo je, tvrdio da će se o promjeni imena trga odlučivati na referendumu. “I jedno i drugo sada su spremni prekršiti svoja predizborna obećanja, prošlo je tek mjesec dana od izbora. To je sramota”, ocijenio je Tomašević.

Teskt: HINA/ZNA

Foto: Mario Ćužić

Leave a Reply