GRADSKA SKUPŠTINA: Andrija Mikulić, novoizabrani predsjednik Gradske skupštine

GRADSKA SKUPŠTINA: Andrija Mikulić, novoizabrani predsjednik Gradske skupštine

 

U ponedjeljak je u Staroj gradskoj vijećnici konstituirana zagrebačka Gradska skupština te je za njezinog predsjednika s 26 glasova za, 20 protiv i pet suzdržanih, izabran Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačkog HDZ-a, koji je skupštinom predsjedao i u prošlom sazivu.

Mikulića je za predsjednika Gradske skupštine predložilo 10 od 51 izabranih gradskih zastupnika. Nakon stanke, za potpredsjednike zagrebačke Gradske skupštine većinom glasova izabrani su Ana Stavljenić-Rukavina (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti), Jozo Milićević (Nezavisna lista Sandre Švaljek), Rajko Ostojić (SDP) i Krešimir Kartelo (Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku).

Mikulić je rekao da je u prošlom skupštinskom sazivu radio najbolje što je mogao i umio te da poštuje druge i drugačije. Zahvalio je na povjerenju i mogućnosti da nastavi s onim što je započeo u prošlom sazivu. Nada se dobrom i kvalitetnom radu u sljedeće četiri godine koji će, kako je rekao, biti vrlo konstruktivan.

Rekao je da je ovaj saziv Gradske skupštine bitno drugačiji od prošlog te da tri stranke čine vladajuću većinu, ocijenivši da tri stajališta čine puno veću demokratičnost nego jedno.

Poručio je i da u Gradskoj skupštini neće dopuštati “cirkus” te da iz te institucije trebaju proizlaziti odluke koje zrcale interese građana.

Gradski zastupnici SDP-a te Zagreb je naš! i Radnička fronta – Zvane Brumnić, Tomislav Tomašević i Mate Kapović najavili su da neće podržati Andriju Mikulića za predsjednika zagrebačke Gradske skupštine.

Brumnić je rekao da ne može glasati za Mikulića jer je u prošlom skupštinskom sazivu upoznao njegov rad. Rekao je da je žalosno kada politika postane trgovina. Tomašević je rekao da će, ako se izglasa predsjednik Gradske skupštine, to biti predmet političke trgovine. Rekao je da je Branko Lustig koji je bio izabran na listi Bandić Milan 365 odbio sudjelovati u toj političkoj trgovini ustvrdivši i kako je očito da je za njega nađena brza zamjena. Kapović je rekao da se radi o politici protiv interesa većine.

Tomislav Stojak iz HNS-a najavio je da će glasati suzdržano.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić čestitao je gradskim zastupnicima na izboru, pogotovo oponetima, jer je, kako je rekao, zbog njih dobio mandat. U vezi promjene imena Trga maršala Tita rekao da su dvojica njegovih stričeva poginula na Sutjesci, a dvojica na Bleiburgu. Rekao je da su danas povijesne okolnosti da se preimenuje Trg maršala Tita jer u doba prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana za to nisu bile povijesne okolnosti.

Tomašević mu je na to rekao kako ne zna kako su se te povijesne okolnosti, vezano za promjenu imena Trga maršala Tita, promijenile od svibnja do lipnja. Bandić mu je poručio neka posluša njegov govor ispred Glazbene akademije kada je najavio preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

Sjednicu je na početku otvorila i vodila tajnica zagrebačke Gradske skupštine Mirjana Lichtner Kristić do trenutka određivanja osobe koja je predsjedala sjednicom do izbora predsjednika Gradske skupštine. Ta osoba bila je Ana Stavljenić-Rukavina.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply