SVETICE: Međunarodni plivački miting Zlatni Medvjed

SVETICE:  Međunarodni plivački miting Zlatni Medvjed

Plivački klub Medveščak i ove je godine organizator tradicionalnog međunarodnog plivačkog mitinga „Zlatni medvjed“. Od 8. do 9. srpnja natjecanje će na Bazenskom kompleksu Svetice ugostiti brojne svjetske i domaće plivačke zvijezde.

Uz velik angažman sportskih djelatnika i plivačkih zaljubljenika te uz podršku Grada Zagreba natjecanje se održava 32. godinu za redom, a svake godine okuplja sve veći broj vrhunskih domaćih i svjetskih plivačica i plivača.„Zlatni medvjed“ zasigurno je jedno od najvećih plivačkih natjecanja u Hrvatskoj, a svrstava se i među najbolje plivačke mitinge u ovom dijelu Europe, što potvrđuju mnogobrojna značajna imena svjetskog plivanja koja su do sada na njemu nastupala. Ove godine očekuje se više od 100 stranih plivača (Velika Britanija, Poljska, Mađarska, Rumunjska, Slovenija, …) i više od 250 plivača iz ukupno 16 hrvatskih klubova.

Povijest natjecanja

„Zlatni medvjed“ tijekom godina postao je zaštitni znak Plivačkog kluba Medveščak, ali i zagrebačkog plivanja općenito. Prvo natjecanje održano je 1986. godine, s 14 zemalja sudionica (Velika Britanija, Italija, Poljska, Rumunjska,…) te više od stotinu natjecatelja, a kao svojevrsna pripremna priredba za Univerzijadu koja je u Zagrebu održana 1987. godine. Tada su otkrivene velike mogućnosti unapređenja plivačkog sporta, a iste je godine priredba uvrštena u kalendar Europske plivačke federacije u kojem se nalazi do današnjih dana.Od natjecateljske sezone 2014./2015. miting je uključen u HPS GRAND PRIX natjecanje.

Na  „Zlatnom medvjedu“ dosad plivale najveće svjetske zvijezde, poput olimpijskih pobjednika Aleksandra Popova, Jane Kločkove, LarsaFrolandera, AgnesKovacz, GaryjaHalla, Natalie Coughlin, JasonaLezaka i RykaNeetlinga, ali i domaće kao što su Gordan Kožulj, Miloš Milošević, Duje Draganja, Vanja Rogulj, Sanja Jovanović, AlexeiPuninski, Marko Strahija, Tomislav Karlo. Uz njih je na „Zlatnom medvjedu“ nastupilo i mnoštvo svjetskih i europskih prvaka i rekordera, osvajača olimpijskih, svjetskih i europskih medalja.

Foto: Mario ĆUŽIĆ

 

Leave a Reply