Gradska skupština nije konstituirana!

Gradska skupština nije konstituirana!

Mandatno povjerenstvo nije odabrano, tako da se Skupština nije mogla konstituirati, slijedeća konstituirajuća sjednica treba bi se održati u roku od 30 dana. Gradonačelnik  Milan Bandić, do početka sjednice nije uspio sastaviti većinu, jer su pregovori u tijeku.

Nakon prekida sjednice gradonačelnik Milan Bandić nije želio ništa komentirati.

-Sve ste vidjeli, u zakonsko predviđenom roku konstituirat će se Skupština, razgovor koje smo počeli nadam se da ćemo i završiti.- rekao je Andrija Mikulić.

Bruna Esih optimistično o početku pregovora, dok je Hasanbegović bio kritičan prema partneru s kojim započinje pregovore.

-Nulta točka je zadovoljena, garancija od 26 potpisa zastupnika o preimenovanju Trga maršala Tita, je pozicija za početak pregovora. Danas se nije dogodilo ništa dramatično, mi započinjemo razgovore, kojima smo pristupili vrlo ozbiljno i odgovorno, kako bi sutra mogli participirati u vlasti. – rekla je Bruna Esih.

– Preduvjet za početak razgovora je ostvaren. Tek sada će početi razgovori o ključnim političkim pitanjima, načinima i oblicima konstituiranja skupštine i podjele vlasti. Stari obrasci suradnje u Gradskoj skupštini, kakvi su bili praksa u zadnje dvije godine između HDZ-a i Milana Bandića, za nas je to potpuno neprihvatljivo. Mi tražimo ozbiljne pregovore, inzistirat ćemo na potpisivanje sporazuma koji će jamčiti provedbu dogovora. Treba korijenito preispitati dosadašnje funkcioniranje Grada Zagreb, raspored novca poreznih obveznika, problem klijentelizma i monopola u različitim  područjima, komunalna pitanja su tu posebno osjetljiva. Vi znate o različitim istragama i potencijalnim optužnicama koje su podignute protiv aktualnog gradonačelnika, tako nešto više se ne smije dogoditi.- rekao je Zlatko Hasanbegović.

Svoj komentar dala je i Anka Mrak Taritaš, koja je rekla da ona neće podržati prijedlog o preimenovanju Trga maršala Tita, i da se trebalo ostati pri tome da se raspiše referendum.

-Nije jedini problem preimenovanje Trgova i ulica, u Gradu Zagrebu, trebamo se baviti promet, školama, vrtićima, komunalnim otpadom, to je ono što se nadam da ćemo kroz ovu skupštinu raditi. Ne trebamo se ideološki slagati, ali moramo zajedno komunicirati i raditi za boljitak ovog grada, neke teme su u interesu svih Gradskih zastupnika da se riješe, dok se s nekim drugima možemo ili ne moramo  slagati.- rekla  je Anka Mrak Taritaš.

Jelena Pavičić  Vukičević rekla je da će u roku mjesec dana biti konstituirana skupština sa stabilnom vlasti, a pregovore između HDZ i liste grupe birača Brune Esih, nije željela komentirati.

-U roku 30 dana imat ćemo novu skupštinu, i stabilnu većinu, samo stabilan većina je Jamstvo za realizaciju našeg programa. Žao mi je što su podijeljena mišljenja oko preimenovanja Trg maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, bez obzira kako se realizirala, kako god se razvijala situacija, valjda se neće podvući pod odustajanje od antifašističkih vrijednosti i želim naglasiti da Stranka rada i solidarnosti nije opterećena bremenom prošlosti. što se tiče pregovora nebi govorila o zahtjevima, ultimatumima i uvjetima, govorila bi samo programskim osnovama, a na kraju pregovori započinju danas.- rekla je Jelena Pavičić Vukičević.

Slijedeća konstituirajuća sjednica Gradske skupštine, trebala bi se održati pred kraj srpnja mjeseca, a do onda će valjda gradonačelnik Milan Bandić imati stabilnu većinu.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply