GORAN BREGOVIĆ: Uzbuđenje koje osjećam pred koncert u Zagrebu, nemjerljivo je

GORAN BREGOVIĆ:  Uzbuđenje koje osjećam pred koncert u Zagrebu, nemjerljivo je

U palači Dverce, održala se konferencija za novinare na kojoj je bio najavljen koncert Zagrebačke filharmonije i autorskog projekta Gorana Bregovića, Tri pisma iz Sarajeva, pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića.

-Ovo je nešto sasvim novo što do sada nisam dirigirao, ovo je kao jedan klasičan koncert gdje violinista ima svoju dugu klasičnu dionicu,koju orkestar treba dobro otpratiti, i zato sam u maloj tremi.  Drago mi je da je tu Goran Bregović, jučer smo imali zajedničku probu, sve je prošlo dobro, večeras očekujemo ostatak ekipe, trubače, zbor i tri vionilista, tek ću večeras nakon te probe biti puno mirniji. – rekao je maestro Krešimir Batinić.

Tri pisma iz Sarajeva je svojevrsni violinski koncert skladan za klasičnu, klezmer i orijentalnu violinu, u kojemu kroz medij glazbe Bregović nudi vlastitu umjetničku viziju novoga i pomirenog, tolerantnoga, multikulturalnog i multikonfesionalnog svijeta. Projekt je premijerno predstavljen u Parizu  u lipnja 2016. godine, a nakon Bruxellesa i Budimpešte, Bregović s posebnim uzbuđenjem najavljuje zagrebačku izvedbu te ističe kako mu izvedba na festivalu Zagreb Classic znači više nego bilo gdje u svijetu.

-Ovo djelo je do sada izvođeno tri puta, u Parizu, Bruxellesu i Budimpešti, ali mi je naročito stalo do ovoga koncerta, i ne može se mjeriti uzbuđenje, ne zato što će to rodbina doći gledati, nego zato što je sada za nas važnije neka mala alegorija koju nose tri violine. Ispričat ću vam kako je došlo do ovog dijela našao sam na internetu jedan članak na kojem je CNN- ova novinarka  saznaje za jednog židova koji se već dugo godina moli na Zidu plača i odlučila je napraviti priču o njemu,  kada ga je upitala čemu se moli, odgovorio je da se moli da  djeca odrastaju u odgovorna bića i vole svoje susjede, zatim ga je upitala da li su mu molitve ostvarene i kako se osjeća, on je odgovorio,  osjećam se kao da govorim zidu.  Koncert je skladan za klasičnu, klezmer i orijentalnu violinu, koncert izvode tri vrsna solista. Na violini Mirjana Nešković iz Srbije, na orijentalnoj violini Zied Zouari iz Tunisa, a na klezmer violini Gershon Liezerson iz Izraela. Time će tri violine spojiti različite kulture i nacije i prikazujem  vlastitu umjetničku viziju multikonfesionalnog, tolerantnog i multikulturalnog svijeta.- rekao je Goran Bregović.

Gradonačelnik Grada Zagreba pozvao je svoje sugrađane da sutra u što večem broju posjete Trg kralja Tomislava, kako bi uživali u jedinstvonem koncertu Gorana Bregovića i Zagrebačke filharmonije.

-Hvala ti Gorane što si izabrao Zagreb, nakon Pariza, Bruxellesa i Budimpešte. Hvala ti što u svojim djelima naglašavam mir, smanjnje jaza među ljudima i vjerama. Želja mi je da moji sugrađani u što većem broju dođu na Tomislavac i uživajte na najljepšoj otvorenoj pozornici grada – rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

Koncert počinje sutra u četvrtak, 29. lipnja u 21:00, na Trgu kralja Tomislava.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

 

Leave a Reply