Zagreb će uskoro dobiti Vojni muzej, spomenik Domovini i vojno groblje

Zagreb će uskoro dobiti Vojni muzej, spomenik Domovini i vojno groblje

U  zgradi Gradske uprave, na Trgu Stjepana Radića 1, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, održao je sastanak s izaslanstvom Ministarstva obrane RH, predvođenim ministrom Damirom Krstičevićem i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom.

Tema sastanka bila je izgradnja Vojnog muzeja,na lokaciji bivše tvornice Gredelj, izgradnja spomenika Domovini i vojnog  groblja.

-Prije pet dana sastali smo kod ministra Krstičevića, na tom sastanku bio je prisutan i ministar Medvedev, na tom sastanku dogovorili smo buduću dobru suradnju između Grada i ministarstava.  Danas ćemo ići vidjeti mjesto gdje će se postaviti spomenik Domovini i običiči bivšu tvornicu Gredelj u kojoj bi bio izgrađen Vojni muzej.- gradonačenik je napomenuo da će proširiti i dio mirogoja na kojem bi bi bilo vojno groblje.- Proširenje vojnog groblja, napravili bi po uzoru na Američko groblje za  borce Vijetnamskog rata ili groblje Arlington gdje je pokopan svaki američki vojnik bez obzira kad je pao, tako ćemo i mi imati produžetak vojnog groblja na Mirogoju s dovoljnim kapacitetima da se hrvatski branitelji dostojno mogu pokopati, odnosno da im se da počast. – rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

Ministar Damir Krstičević, napomenuo je kako bi vojni muzej trebao biti jedan moderan muzej, u njegovoj realizaciji sudjelovaolo bi i  ministarstvo kulture, a i apliciralo bi se na sredtstva i EU fondova.

-Hrvatska ima dugu vojnu povijest. Sada je na nama da li ćemo uspjeti za 25 ili 30 godina od pobjede u Oluji da imamo jedan Vojni muzej koji je opet u funkciji hrvatske povijesti, budućnosti, a koji će biti i u funkciji turističke atrakcije. Svaka metropola u Europi ima vojni muzej i mislim i da naša zemlja zaslužuje to. – rekao je Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske.

Ministar branitelja Tomo Medved ocijenio je da su projekti o kojima su razgovarali od iznimne važnosti i imaju svoju iznimno bitnu povijesnu dimenziju i za očuvanje povijesnih vrijednosti.

-Radi se o jednom od pitanja koje uslijed velikog pobola i smrtnosti branitelja sve više pred nas stavlja izazov osiguravanja i kvalitetnog rješavanja ovog pitanja, stoga ćemo i ovo u okviru svih ovih projekata posebnu pozornost posvetiti rješavanju tog pitanja kako bi obitelji hrvatskih branitelja unaprijed znale i imale informaciju o tome gdje je moguće sahraniti svog člana obitelji, branitelja. Sve su to iznimno bitna pitanja i Ministarstvo branitelja u potpunosti podržava sve ove projekte i kao i dosad u uskoj suradnji sa službama Grada Zagreba stavljamo svoje resurse na raspolaganje. – rekao je Medved.

Nakon kratkog sastanka u društvu arhitekta Nenada Fabijanića , ministri i gradonačelnik obišli su lokacije budućeg spomenika Domovini i prostor budućeg Vojnog muzeja.

Spomenik domovini, čiji je autor arhitekt Nenad Fabijanić, bit će postavljen na Trgu Stjepana Radića, između zgrade Gradskog poglavarstva i Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski”. Vojni muzej trebao bi biti uređen do 2020. u dijelu kompleksa bivše tvornice “Janko Gredelj”, s južne strane Glavnoga željezničkog kolodvora, između zgrade Paromlina i Autobusnog kolodvora, a u neposrednoj blizini vojnog muzeja, prema prijašnjem planu, trebao bi biti i muzej željeznice.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA//HINA

Foto: Zvonimir KUHTIĆ/ zk

Leave a Reply