USKORO: 6. festival Miroslav Krleža od 1. do 7. srpnja 2017.

USKORO:  6. festival Miroslav Krleža  od 1. do 7. srpnja 2017.

Šesto festivalsko izdanje otvorit će u Krležinu vrtu u subotu 1. srpnja gostovanje beogradske inscenacije drame “U agoniji” u produkciji agencije Beoart i režiji Ane Đorđević, koja Krležinu epsku priču jedne ljubavi interpretira kao dramu suvremenog doba, obilježenu drugačijom poetikom i neobičnim redateljskim rukopisom.

Matović se posebno osvrnuo na dvije premijere ovogodišnjeg festivala, jedna od kojih je “festivalska avantura koja se zove ‘Aretej’, projekt o kojemu bi se mogla napisati čitava knjiga”.

Projekt je zamišljen kao “Ambijentalna fantazija na pet lokacija”, koja predviđa igranje pet činova “Areteja” kako slijedi: u Art parku Tomićevoj ulici, u tunelu Grič, pred Kamenitim vratima, ispred apoteke u Kamenitoj ulici 9, te pred Hotelom XX Century u Palači Jelačić na adresi Demetrova 7, gdje će biti odigran peti čin.

-Po prvi put u gradu dobit ćemo ambijentalni teatar, ali na pravi način – ne mrtvački, komemorativno, već je ideja da na jedinstven način povežemo grad, Krležu, umjetnike i publiku. -poručio je Matović.

– Šest glumaca igra deset uloga, a granice kazališta prelaze se tako da se ne aplicira gluma, nego je to što se događa stvarno, a onda ta stvarnost prelazi u karneval, u ludilo, i tu tek počinje ono što ne mogu izvesti inače ljudi, već mogu samo glumci. Koliko će preći granicu ne znamo, jer to ovisi o njima. -rekao je Čadež.

Drugi premijerni festivalski naslov je inscenacija pod nazivom “Doviđenja na ne-bu” po motivima knjige “Razgovori s Krležom” Predraga Matvejevića u režiji i adaptaciji Ivana Planinića, koja je naslov dobila po posljednjoj rečenici koju je Krleža uputio Matvejeviću, a Matović ju je najavio kao pokretanje dijaloga s Krležom, “ali ne na način da netko glumi Krležu a netko Matvejevića, već je ideja da se napravi otvoren Krležin razgovor sa samim sobom”.

Prvi put bit će dodijeljene nagrade najboljoj glumici i glumcu Festivala – Krležin štap i Belina ogrlica, koje je kreirala akademska slikarica i dizajnerica nakita Diana Sokolić. O nagradama će odlučivati tročlani žiri koji čine Jasna Bilušić, Irena Matijašević i Igor Ružić.

Festival se zatvara na Krležin rođendan 7. srpnja, kada program počinje simboličkom rano jutarnjom šetnjom u pet sati ujutro.

Šetnja je preludij za tradicionalni gastronomsko-nadrealistički susret “Doručak kod Krleže” u 7 sati ujutro, što je vrijeme Krležina rođenja, na kojemu će svi uzvanici biti obučeni u bijelu a na kojemu će se piti “Aretejev čaj”.

Sve završava večernjim programom zatvaranja, a posljednja je u programu glazbena predstava “Balade Petrice Kerempuha”, autorski rad Vene Mušinovića i benda Mokre Gljive. 

Za vrijeme trajanja festivala, Memorijalni prostor Miroslava i Bele Krleža otvoren je za razgledavanje sat vremena prije početka predstava, a zadnjeg dana festivala od 11 do 17 sati ulaz je slobodan za sve posjetitelje uz stručno vodstvo svaki puni sat.

Ulaznice za predstave možete kupiti preko ULAZNICA.HR ili sat vremena prije predstave, cijena ulaznice iznosi 50,00 kuna.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply