Zaklada Ana Rukavina poziva građane na akcije upisa u Hrvatski registar u Zagrebu

Zaklada Ana Rukavina poziva građane na akcije upisa  u Hrvatski registar u Zagrebu

U utorak, 13. lipnja, Zaklada Ana Rukavina održat će dvije akcije upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Zagrebu.

Prva akcija održat će se u suradnji s Nogometnim klubom Dinamo na Stadionu Maksimir (Maksimirska 128) od 10 do 12 sati, a druga akcija u suradnji s Facebook stranicom Nogometne ikone i Hrvatskom udrugom „Nogometni sindikat“ od 16 do 18 sati u prostorijama Sindikata (Ulica kralja Držislava 4).

Ove akcije upisa u Hrvatski registar Zaklada Ana Rukavina organizira u suradnji s kolegama 31-godišnjeg Nikole Pokrivača, našeg bivšeg nogometnog reprezentativca, oboljelog od Hodgkinovog limfoma kojemu je za liječenje potrebna transplantacija koštane srži. Mnogi oboljeli, zajedno s gospodinom Nikolom Pokrivačem, čekaju svog podudarnog darivatelja, budite njihova prilika za život!

Upis u Hrvatski registar nije moguć ciljano za određenu oboljelu osobu, već upisom povećavate šansu za ozdravljenje svim oboljelim osobama diljem svijeta.

Upisom u Hrvatski registar, kojem mogu pristupiti svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti, povećava se šansa za ozdravljanje teško oboljelim osobama od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 54.034 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 70 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply