Dvostruko slavlje u Zoološkom vrtu

Dvostruko slavlje u Zoološkom vrtu

U subotu, 10. lipnja, slave se 92. rođendan Zoološkog vrta grada Zagreba i 1. rođendan lavića Tume i Uzuri.

Prigodni program počinje u 11 sati posluživanjem torte obitelji lavova te uručivanjem posebnog rođendanskog dara njezinim najmlađim članovima.

Posjetitelji će velikom tortom biti počašćeni na Zebrinu trgu.

Devedeset i drugi rođendan Zoološki vrt grada Zagreba slavi pomlađena lica. Naime, prvi je to rođendan Vrta nakon dovršetka prve faze modernizacije u sklopu koje je izgrađeno deset, a obnovljeno devet objekata. Zahvaljujući tome Zoološki je vrt stekao još bolje uvjete za obavljanje svojih zadaća: znanstveno-istraživački rad, zaštitu ugroženih vrsta te edukaciju o životinjskom svijetu i njegovoj povezanosti s čovjekom.

U subotu građane očekuje bogat edukativno-zabavni program o lavovima i afričkoj savani.

Važnu ulogu u priči edukatora imat će lavići Tuma i Uzuri. Iza njih ostaje uzbudljivih godinu dana. Svakim danom sve su samostalniji. Sve hrabrije istražuju teritorij i vježbaju predatorske vještine.

Posebno im je zanimljiv bio prvi susret s vodom. Opazivši ribe u mladim se lavovima probudio instinkt lovca. U igri uživaju, pa im kako bi dodatno potaknuli njihovo prirodno ponašanje, zoolozi i timaritelji redovito obogaćuju životni prostor. Pritom se mogu uočiti razlike u karakteru Tume i Uzuri. Mužjak je razigraniji, a ženka odvažnija.

Kad ih nešto poput jakog zvuka ili niskog preleta ptice prestraši, utjehu traže u čoporu. Mama im je najveća zaštitnica. S njom se vole maziti te u njezinoj blizini odmarati. Iako je odgoj u lavljem svijetu ženski posao, tata se s mladuncima povremeno igra. U igri s lavićima sudjeluje i teta, lavica koja ih podučava i hijerarhiji.

Njihova nastamba u subotu će se pretvoriti u mali edukacijski centar. Posjetitelji će tamo zahvaljujući preparatima vezanima uz lavove moći upoznati biologiju te život lavova u divljini. Poseban model predstavljat će hranidbeni lanac te dinamiku ekosustava savane. Koje životinje s lavovima dijele životni prostor, posjetitelji će moći doznati na Zebrinu trgu. Tamo će moći ostaviti i rođendanske čestitke zagrebačkim lavićima. Kreativci će se moći uključiti u radionicu izrade lavljih ušiju i repa, a za razgibavanje se priprema poligon Lavlja avantura. U Afričkom selu djecu očekuju predstave mađioničara te bubnjarske radionice, a kraj Ribareva mosta oslikavanje lica motivima afričkih životinja. Dobro raspoloženje dodatno će začiniti razigrane maskote.

Rođendan lavića imat će i humanitarnu notu. U sklopu akcije „Afrika – Možemo zajedno“ Dejana Nemčića u suvenirnici Vrta postavljena je kutijica u koju posjetitelji mogu ubaciti novac za liječenje afričke djece od malarije. Jedan lijek stoji pet kuna.

Foto: Mario ĆUŽIĆ

Leave a Reply